Саморегулююча суспензія дала тваринам-діабетикам потрібну кількість інсуліну

10 ЛИПНЯ 2019 23:46

Комплекс інсуліну і катіонного полімеру здатний вивільняти потрібну кількість цього гормону в залежності від поточного рівня глюкози в крові.

Вчені випробували нову систему доставки інсуліну на мишах і свинях з цукровим діабетом: після однієї ін'єкції розроблена ними суспензія забезпечувала нормальний рівень глюкози в крові тварин-діабетиків набагато довше, ніж звичайний інсулін. Робота опублікована в журналі Science Advances.

За даними діабетичного атласу, що складається Міжнародною федерацією діабету, від цукрового діабету в світі страждає близько 425 мільйонів чоловік. На діабет першого типу (інсулінозалежний) припадає приблизно п'ять відсотків (більше 20 мільйонів випадків). Терапія інсуліном може знадобитися при будь-якому типі хвороби.

В даний час для контролю діабету людям доводиться самостійно вводити препарати інсуліну під шкіру, з огляду на показники моніторування рівня глюкози в крові.

Хворобливість цієї процедури - не єдине ускладнення, серед інших проблем можна відзначити складність вибору правильної дози і не завжди стовідсоткове дотримання графіка лікування. Крім цього, розвиток гіпоглікемії у разі введення надмірної дози може загрожувати життю.

Вчені працюють над методами доставки інсуліну, які могли б самостійно реагувати на рівень глюкози в крові.

В основі експериментальних методів лікування лежать реакції глюкози з глюкозооксідазой (1, 2), що зв'язує глюкозу білком (1, 2) і фенілборной кислотою.

Цзінцян Вонг (Jinqiang Wang) з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі і співавтори запропонували нову концепцію саморегульованої системи доставки інсуліну, яка реагує на концентрацію глюкози в крові, і випробували її in vitro і in vivo.

Глюкоза здатна зв'язуватися з групами фенілборной кислоти полімеру, що призводить до зменшення його позитивного заряду і ослаблення його зв'язку з інсуліном, який починає вивільнятися з суспензії. У міру нормалізації рівня глюкози зміна заряду пригнічується, виділення інсуліну зупиняється.

У цих експериментах F-інсулін продемонстрував найбільш виразну можливість зв'язуватися з глюкозою, а також швидше звільняв інсулін.

Технології, 10.07.2019 23:46