Фото: pixabay

Саморобні vs заводські: NYT порівняв ефективність дронів, які використовують ЗСУ

Дешеві саморобні дрони проявляють себе на фронті в Україні значно краще, аніж дорогі ударні безпілотники, які були виготовлені на заводі.

Про це повідомляє The New York Times.

"Зібрані для хобі дрони, з побутової електроніки та обладнання для комп'ютерних ігор, бойові дрони ручної роботи стали однією з найбільш смертоносних і широко поширених інновацій за більш ніж 14 місяців військових дій в Україні", — пише видання.

Зазначається, що саморобні маленькі дрони значно підвищили бойовий потенціал українських солдатів. Вони надали можливість з неймовірною точністю скидати ручні гранати у ворожі окопи або бункери. У виданні зауважили, що українські бійці пристосували для війни безліч малих літальних апаратів вартістю всього кілька тисяч або навіть всього кілька сотень доларів. Солдати і цивільні добровольці виготовляють їх в гаражних майстернях, експериментуючи й винаходячи нові конструкції з використанням 3D-друку.

"Дешевий дрон, що знищує набагато дорожчий БТР, — яскравий приклад асиметричної війни, використовуваної для подолання технологічної або чисельної переваги противника", — констатують автори статті.

Крім того, автори статті додали, що Україні отримала від США дрони, які по типу схожі на російські "Ланцети" та іранські "Шахеди" і виготовляються на заводах. Проте українські воїни віддають перевагу саморобним БпЛА.

"Такі апарати промислового виробництва мають більшу дальність польоту, а деякі з них мають більше корисне навантаження, ніж саморобна зброя, що використовується в Україні. Але Switchblade, як і Shahed, часто рухається до заздалегідь запрограмованих цілей. Така система, за словами українських солдатів, менш ефективна, ніж їхні саморобні альтернативи, керовані дистанційно операторами", — зазначає газета.

Нагадаємо, раніше Повітряні сили інформували, що ворог активізував роботу БпЛА різних типів по всій лінії фронту. Рашисти щодня обстрілюють дронами регіони України.

За даними українських військових, російські загарбники часто змінюють тактику повітряного терору України. У такий спосіб ворог намагається знайти та навчитися обходити українську систему протиповітряної оборони. Зокрема, війська країни-агресорки останніми тижнями активізували авіацію, тому в Україні почастішали повітряні тривоги. Однією з цілей окупантів військові називають психологічний тиск на населення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.05.2023 15:15