Фото: СБУ

СБУ ліквідувала нові схеми виїзду "ухилянтів" за кордон, серед організаторів — депутат з Чернігова

Служба безпеки України ліквідувала чотири нових канали нелегального виїзду громадян призовного віку за кордон. Одним з організаторів виявився депутат Чернігівської міської ради.

Про це повідомляє Служби безпеки України.

"Служба безпеки ліквідувала чотири нових канали нелегального виїзду громадян призовного віку за кордон. До організації оборудок причетні 15 осіб із різних регіонів України. Зловмисники пропонували військовозобов’язаним виїхати за межі нашої держави на підставі фіктивних документів", — зазначає прес-служба.

Організатори незаконного бізнесу оцінювали вартість підробки до восьми тисяч доларів. Сума залежала від терміновості виїзду.

Київ

У столиці затримано чотирьох осіб, які виготовляли меддовідки для уникнення мобілізації нібито за станом здоров’я.

Чернігів

Одним з організаторів був депутат міськради, який з іншими трьома мешканцями міста розробив механізм нелегального переправлення призовників до Євросоюзу.

"Зловмисники оформлювали своїх "клієнтів" як водіїв-волонтерів міської громадської організації, яку очолював депутат. Потім їх персональні дані вносили до електронної системи "Шлях", що давало підстави для виїзду за межі України", — зазначає прес-служба. 

Відомо, що депутат переховується за кордоном, йому повідомлено про підозру.

Рівненська область

"Нейтралізовано злочинне угруповання, що спеціалізувалося на нелегальній міграції. Серед основних учасників групи — адвокат, його помічник і двоє перевізників, які мають ліцензії на здійснення міжнародних рейсів", — йдеться в повідомленні.

Організатори оформляли "ухилянтів" як водіїв і готували їх виїзд на декількох автівках до ЄС.

Львівська область

У Львівській області затримано 53-річного чоловіка, який хотів продати фіктивні меддовідки про непридатність до військової служби.

"На підставі зібраних доказів всім ключовим організаторам оборудок повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності винних осіб. Зловмисникам загрожує до дев'яти років тюрми з конфіскацією майна", — зазначають в СБУ.

Нагадаємо, начальник одного з районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Краматорського району та двох його підлеглих виготовляли фіктивні документи для виїзду військовозобов’язаних громадян за кордон. Обвинувальні акти стосовно фігурантів вже направили до суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.07.2023 01:49