СБУ розкрила подробиці справи щодо знищення "Мрії"

18 ЖОВТНЯ 2022 17:03

Служба безпеки України розкрила подробиці справи щодо знищення літака АН-225 "Мрія". З'ясувалося, що посадовці ДП "Антонов" не вжили належних заходів щодо збереження повітряного судна.

Деталі повідомила пресслужба СБУ. Співробітники спецслужби спільно з представниками Офісу Генпрокурора провели низку обшуків у рамках кримінального провадження, пише TrueUA.

Було встановлено, що окремі працівники підприємства довго перешкоджали Силам оборони в організації протиповітряної та наземної охорони аеродрому. Все це призвело до знищення АН-225 та ще кількох літаків.

"Вивчаються додаткові деталі цієї справи та проводяться необхідні експертизи, після яких будуть ухвалені подальші процесуальні рішення", – розповіли в СБУ.

Також при встановленні осіб, винних у підривній діяльності проти України, виявлено факти інших злочинів.

Так, колишнього гендиректора ДП викрито на організації незаконного переправлення за кордон військовозобов'язаних українців.

Як встановили співробітники СБУ, у березні 2022 року він подав до Держприкордонслужби список співробітників, які виїжджають за кордон для технічного обслуговування літаків. Але до складу відрядження він включив сторонніх осіб, зокрема, свого близького родича.

Таким чином, ухилянтам вдалося виїхати за кордон під видом співробітників "Антонова".

За цим фактом ексдиректору вже повідомили про підозру за ч. 2 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

У СБУ додали, що продовжуються комплексні заходи щодо встановлення всіх обставин злочинних дій фігуранта та інших осіб, винних у знищенні АН-225 "Мрія".

Нагадаємо, наприкінці лютого внаслідок повітряної атаки російських військ на аеропорт Гостомель під Києвом згорів один із найбільших та найпотужніших літаків у світі українського виробництва АН-225 "Мрія". У березні командир екіпажу літака Дмитро Антонов заявив, що керівництво підприємства могло врятувати літак, перевівши його перед вторгненням в аеропорт якоїсь із сусідніх країн, але не зробило цього. У ДП "Антонов" звинувачення відкинули.

Події, 18.10.2022 17:03