Шахраї почали виманювати гроші у користувачів через Telegram – МВС

27 ЛИСТОПАДА 2020 19:07

У популярному месенджері Telegram шахраї почали «ламати» профілі користувачів та виманювати гроші. Про це йдеться у повідомленні МВС.

«Якщо у вас є підозра, що вашу сторінку «зламали», необхідно припинити всі сесії цього месенджера на всіх пристроях. Це можна зробити в налаштуваннях», - йдеться у повідомленні.

Схема дій шахраїв проста: злоумисники ставлять у профілі акаунту фотографію користувача, але приховують номер телефону, і нібито від його імені звертаються до його друзів з проханням позичити гроші.

Щоб не стати жертвою шахраїв, у поліції також радять:

  • не надавати особисті дані на незнайомих сайтах. Паспортні і платіжні дані, телефон, логін і пароль в інтернеті надавати тільки в разі 100% впевненості, що перебуваєте на офіційних сайтах.
  • не робити великих передоплат при покупці в інтернет-магазині. Краще використовувати спосіб покупки – накладений платіж. Тоді можна отримати товар, оглянути його і після цього оплатити.
  • не користуватися підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей. Люди або сервіси, що пропонують швидкий заробіток або допомогу в рішенні кредитних труднощів часто виявляються шахраями.
  • перевіряти прохання про матеріальну допомогу, навіть якщо вони надходять з акаунту знайомих людей.

Нацполіція висунула підозри 8 людям у рамках розслідування провадження щодо витоку інформації про персональні дані громадян з анонімного Тelegram-каналу, одну людину затримано. Загалом, у рамках цієї справи зафіксовано протиправні дії 25 осіб.

У травні в мережі з'явився Тelegram-бот Ua Baza BOT, який оголосив про продаж персональних даних громадян України. На каналі розмістили дані 26 мільйонів українців, зареєстрованих у додатку «Дія». Однак згодом віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров спростував фейки щодо продажу даних із «Дії».

12 травня Національна поліція зареєструвала кримінальне провадження за фактом витоку інформації про персональні дані громадян з анонімного Тelegram-каналу.

Суспільство, 27.11.2020 19:07