«Схід-2018»: навчання в дусі часів «холодної війни»?

11 ВЕРЕСНЯ 2018 14:06

У Росії почалися наймасштабніші військові навчання в сучасній історії країни «Схід -2018», повідомляє Euro News. У маневрах беруть участь 300 тисяч військовослужбовців, задіяні до 36 тис. танків, бронетранспортерів, понад 1 тис. літаків, вертольотів та іншої повітряної техніки, а також до 80-ти кораблів і суден забезпечення.

В останній раз подібні навчання проводилися ще в 1981 році під час СРСР, але і тоді масштаби були менші (близько 100 тис. Військовослужбовців). На цьому тлі деякі західні країни висловили стурбованість. Однак в Москві запевняють, що навчання носять виключно оборонний характер.

«Маневри не спрямовані проти інших країн і відповідають нашій військовій доктрині, яка носить оборонний характер», - сказав начальник Генштабу ВС РФ Валерій Герасимов.

І тим не менше за маневрами будуть пильно стежити країни НАТО. Військові аташе держав альянсу були офіційно запрошені в якості спостерігачів.

Навчання триватимуть до 17 вересня, вони будуть розбиті на дві частини: спочатку підготовчий етап, а потім безпосередньо маневри.

За сценарієм навчань створені дві протиборчі угруповання - з одного боку Центральний військовий округ і Північний флот, з іншого - Східний військовий округ з Тихоокеанським флотом.

Найбільш активна фаза пройде в Забайкаллі на полігоні Цугол. На цьому етапі до навчань приєднаються збройні сили Китаю і Монголії.

Світ, 11.09.2018 14:06