«Шнобелевку» присудили за машину для зміни памперсів і температурну асиметрію тестикул листоноші

13 ВЕРЕСНЯ 2019 13:50

Журі відзначило винахід машини для зміни дитячих підгузок, дослідження асиметрії температури тестикул, вивчення причин квадратності посліду вомбатів, статтю, автори якої намагалися з'ясувати, чи рятує італійська піца від ракових захворювань та інші не менш важливі роботи.

Список лауреатів та церемонію нагородження можна подивитися на сайті премії.

Нагородження Шнобелевських лауреатів проводиться щорічно з 1991 року. Премії в 10 номінаціях вручаються за дослідження «які змушують спочатку засміятися, а потім - задуматися», повідомляє The Guardian.

Символ премії і грошова нагорода: 10 трильйонів зімбабвійських доларів вручають нобелівські лауреати. У 2019 це були Ерік Маскін, Річард Робертс і Джером Фрідман.

При нагородженні вимовляють традиційну однохвилинну промову. За хронометражем також традиційно стежить восьмирічна дівчинка, яка перериває занадто балакучих вчених словами: «Будь ласка припиніть, мені нудно!»

У 2019 першої вручали премію з фізики. Її удостоїлися американські дослідники на чолі з Девідом Ху (David Hu) з Технологічного університету Джорджії за пояснення кубічного посліду вомбатів. Вчені сподіваються, що отримані ними результати можна буде застосувати у виробництві при пересуванні предметів відповідної форми.

Премія з анатомії дісталася французьким вченим Рожер Міусс (Roger Mieusset) і Бурра Бенгудіфа (Bourras Bengoudifa) за вивчення температурної асиметрії тестикул у одягненого і голого французького листоноші.

Попередні дослідження показували суперечливі результати, тому вчені вирішили провести власне дослідження. Виявилося, що різниця в температурі тестикул дійсно є. У лівого яєчка температура вище, ніж у правого, але тільки в разі, якщо листоноша одягнений.

Премію в галузі інженерії отримав іранець Іман Фарахбахш (Iman Farahbakhsh) за створення машини для зміни дитячих памперсів, по конструкції нагадує пральну машинку.

За словами творця, процес зміни відбувається автоматично і не вимагає втручання оператора. У минулому році Фарахбахш встиг отримати патент на винахід.

«Шнобелевку» з медицини журі присудило італійським вченим на чолі з Сільвано Галлус (Silvano Gallus) за пошук доказів того, що зроблена і з'їдена в Італії піца може зменшити ризик виникнення раку і інфаркту. У деяких випадках у любителів піци рак дійсно розвивався рідше. Але в своїй промові Галлус зазначив, що всі позитивні ефекти обумовлені, скоріше, середземноморською дієтою.

Японські хіміки на чолі з Сейжі Ігарасі (Seiji Igarashi) отримали премію за визначення кількості слини, що виділяється щодня п'ятирічною дитиною (0,5 літра). Групі біологів під керівництвом Томаша Патерека (Tomasz Paterek) вручили «Шнобелевку» за дослідження різниці у властивостях живих і мертвих намагнічених тарганів.

Приз в номінації «Медична освіта» присудили Карен Прайор (Karen Pryor), автору книги «Не ричите на собаку!», І Терезі Маккеон (Theresa McKeon) за дослідження питання, чи допомагає клікер для собак в тренуванні хірургів-ортопедів. Студенти навчалися повільніше, ніж контрольна група, але точніше виконували тестові завдання, що дуже важливо для хірургів.

«Шнобелевку» з економіки отримали вчені, які вивчили питання, грошові купюри якої країни переносять більше патогенів. Найбруднішими виявилися румунські леї.

Нарешті, премію миру журі присудило американським дерматологів, які знайшли на тілі найприємніші місця для почісування. Це виявилися щиколотка, спина і передпліччя.

У минулому році Шнобелівську премію присудили за оцінку ефективності магії Ву-ду проти несправедливих начальників, використання поштових марок для перевірки нічної ерекції і за оцінку ефективності американських гірок для виведення каменів з нирок.

Суспільство, 13.09.2019 13:50