Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Штучний інтелект може "вкрасти" роботу у коміків, — вчені

Американські науковці встановили, що жарти, згенеровані штучним інтелектом, викликали у людей більше сміху, ніж ті, які вигадали справжні коміки.

Як повідомляє видання USC Today, група дослідників, яку очолив докторант Дрю Горенц із Коледжу літератури, мистецтв і наук USC Dornsife поставила перед собою завдання порівняти реакцію людей на жарти, що були створені штучним інтелектом, із жартами, написаними звичайними людьми. 

Так, вченим вдалося встановити, що лише 25% учасників дослідження оцінили жарти від людей як смішніші. Також п'ять відсотків учасників визнали жарти людей та штучного інтелекту однаково смішними. Результати були стабільними незалежно від демографічних відмінностей людей, які брали участь у дослідженні. Решта, а саме майже 70% учасників, оцінили жарти, згенеровані ChatGPT, як смішніші за ті, що створені людьми.

Експеримент був проведений у два етапи. У першому етапі ChatGPT і 105 учасників виконали три завдання, кожне з яких містило три підказки. У другому етапі дослідження науковці порівняли заголовки, створені ChatGPT у стилі сатиричного видання The Onion, з оригінальними заголовками цього видання.

"В обох випадках, люди оцінили заголовки від штучного інтелекту так само високо, як і роботи професійних гумористів", — зауважили вчені.

За їхніми словами, ці результати можуть мати серйозні наслідки для людей, які професійно займаються створенням сценарій та жартів, адже розвиток мовних моделей, таких як ChatGPT, може створити серйозні загрози для їх працевлаштування. Втім, для тих, хто шукає способи урізноманітнити повсякденне спілкування гумором, такі технології можуть стати корисним інструментом. Вчені наголошують, що штучний інтелект не здатен самостійно відчувати емоції, але він розповідає нові анекдоти краще, ніж звичайна людина. 

"Ці дослідження доводять, що вам не потрібно відчувати емоції від оцінки гарного жарту, щоб самому розповісти дійсно хороший жарт", — кажуть науковці.

Відповідне дослідження привертає увагу суспільства до змін, які штучний інтелект може внести у галузь розваг, а також викликає значне занепокоєння щодо майбутнього для людей, які працюють у сфері творчості. 

Нагадаємо, раніше австралійські науковці з Університету Едіт Коуен у місті Перт встановили, що у світі набувають популярності закордонні подорожі. Зокрема, окрім простого відпочинку, подорожі мають позитивний вплив на людське здоров'я. За даними вчених, туристичні подорожі є частиною здорового способу життя, адже це потенційно може сприяти фізичному та психічному здоров’ю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 23.10.2024 03:31