Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені виявили у домашніх тварин стійкі до антибіотиків бактерії: чому це небезпечно для людей

Німецькі науковці виявили у домашніх котів та собак велику кількість штамів кишкової палички, стійких до антибіотиків. Таке відкриття викликало занепокоєння через потенційну небезпеку передачі цих бактерій від домашніх тварин до людей.

Як повідомляє PLOS One, вчені з Інституту ветеринарної епідеміології та біостатистики при Вільному університеті Берліна вивчили дані про чутливість до антибіотиків бактерій у зразках, які були зібрані від домашніх тварин.

У цьому дослідженні вчені проаналізували дані про антимікробну резистентність штамів кишкової палички , виділених із клінічних зразків собак і котів, надісланих до великої лабораторії в Німеччині з 2019 по 2021 рік. Так, під час аналізу дослідники вивчали понад 175 тисяч зразків, включно з мазками з різних ділянок тіла тварин. Зразки було надано майже 3500 ветеринарними клініками, що становить третину від загальної кількості таких установ у Німеччині. Видання зазначає, що було оцінено стійкість до цефалоспоринів третього покоління, включно з цефовецином, який застосовується у ветеринарії для лікування інфекцій у собак та котів.

Дослідники встановили, що 11,6% ізолятів E. coli (кишкової палички) були стійкі до цефовецину, причому серед кішок цей показник був дещо вищим, а саме 11,7%. В окремих регіонах Німеччини рівень резистентності бактерій сягав 15%.Зокрема, штами, стійкі до цефоветину, також показали підвищену резистентність до інших антибіотиків. Йдеться про сульфаметоксазол, триметоприм, хлорамфенікол, енрофлоксацин та гентаміцин.

Вчені наголошують, що стійкість до цефоветину можна порівняти з резистентністю до інших антибіотиків цього класу, таких як цефтазидим, що використовують для лікування інфекцій у людей. Дослідники також зазначають, що у Німеччині рівень резистентності до цефтазидиму серед людей становить близько 6,7%.

"У зв’язку з тісним контактом між домашніми тваринами та їхніми власниками інформація про носії резистентних патогенів у тварин-компаньйонів також має вирішальне значення для здоров’я людини", — наголошують науковці.

Автори дослідження додають, що точні дані про антибіотикорезистентність є важливими. Це потрібно для ефективного використання антибіотиків та захисту здоров'я як тварин, так і людей. Вчені закликають до додаткових досліджень визначення частоти передачі стійких до цефалоспоринам штамів E. coli від домашніх тварин до господарів.

Нагадаємо, раніше міжнародна група науковців встановила, що хутрові ферми у Китаї можуть становити небезпеку. У цих осередках для розмноження тварин активно поширюються та еволюціонують різноманітні віруси, які можуть інфікувати людей.

Важливо! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 22.10.2024 10:41