Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені встановили, яку загрозу несуть китайські хутрові ферми

Міжнародна група науковців встановила, що хутрові ферми у Китаї можуть становити небезпеку. У цих осередках для розмноження тварин активно поширюються та еволюціонують різноманітні віруси, які можуть інфікувати людей.

Як повідомляє видання IFLScience, дослідники знайшли понад 100 вірусів у тушках норок, морських свинок і ондатр.

"Оскільки пандемія COVID-19 була пов’язана з продажем живих тварин на ринках Китаю, вчені відстежували, як зоонозні віруси, які можуть переходити між тваринами та людьми, поширюються в цих умовах", — зауважили науковці.

Міжнародна група вчених використала методику, яка називається метагеномним секвенуванням. Цей тип аналізу вивчає всю ДНК і РНК у зразку. Так, команда вчених досліджувала тканини легень і кишківника 461 тварини. Науковці наголошують, що всі тварини померли від інфекційних захворювань. Переважна більшість, а саме 412, загинули на хутряних фермах, ще 49 померли в дикій природі або в заповідниках. 

"Зразки містили безліч вірусів, ідентифікуючи загалом 125 видів, включаючи коронавіруси, ту саму групу, що й пандемічний вірус SARS-CoV-2, грип типу А та параміксовіруси, які викликають кір та паротит. Вчені виявили 36 видів вірусів, які є новими для науки, і 39, які створюють ризик переходу між видами, включаючи 11, які раніше інфікували людей", — додає видання.

За даними науковців, норки та єнотоподібні собаки — азійські види, які більше споріднені з лисицями, ніж з північноамериканськими єнотами — містили найнебезпечніші віруси. Також дослідники зауважили, що конкретний коронавірус, який був виявлений у двох норок, які загинули на одній фермі, нагадує вид, який викликає респіраторну вірусну інфекцію Близькосхідного респіраторного синдрому (MERS) у людей.

"Цей вірус походить від кажанів. Це ілюструє подію перехресної передачі від дикої природи до вирощених хутрових тварин, які знаходяться в тісному контакті з людьми", — зауважили вчені.

Так, хутряні ферми у Китаї повинні піддаватися посиленому нагляду, щоб ефективніше відстежувати поширення потенційних спалахів інфекційних захворювань. Видання додає, що хутряні ферми, які часто отримують критику за низькі стандарти утримання тварин, були заборонені або поступово закриваються в більш ніж 20 країнах Європи.

Нагадаємо, раніше у Гімалаях науковці виявили у крижаній брилі 1705 вірусів, вік яких становить понад сорок тисяч років. Водночас вони не несуть загрози для людей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 30.09.2024 04:27