Фото: Pixabay

Вчені з'ясували, що може снитись домашнім тваринам

Більшість ссавців мають цикл сну, подібний до людського. Тож собаки та інші домашні тварини, як і люди, схильні бачити сновидіння.

Про це повідомила американський клінічний психолог, докторка Дейдре Барретт, пише People. 

Згідно з її висновками, цілком ймовірно, що наші чотирилапі друзі, як і люди, бачать сни про те, що відбувається з ними щодня. Вона наголошує, що уві сні люди мріють про те ж, що їх цікавить удень, але більш візуально й менш логічно.

"У науки немає підстав вважати, що тварини у цьому відрізняються від людей, адже собаки, як правило, надзвичайно прив’язані до своїх господарів, цілком ймовірно, що ваша собака мріє про ваше обличчя, ваш запах і про те, щоб подобатися чи дратувати вас", — наголошує Баррет.

За словами Баррет, дрібні тварини, такі як миші, проходять через стадії сну набагато швидше, тому вони, ймовірно, бачать коротші та частіші сни. У слонів цей цикл довший, ніж у людей, тому між снами вони довше перебувають у глибокому сні. Рептилії та риби не мають циклів сну, тому вони, ймовірно, не бачать сновидінь. 

Водночас науці більше відомо про сни котів, адже один із перших дослідників сну тварин Мішель Жуве видалив крихітну ділянку в котячому мозку, яка гальмує рухи під час швидкого сну. Коти тихо лежали на інших стадіях сну, а коли починалася "швидка фаза", тварини підстрибували, кидалися, вигинали спини та шипіли. Тобто, коли у собаки під час сну починають смикатись лапи, то цілком ймовірно, що йому сниться сон про те, як він біжить.

"Найкращий спосіб подарувати собі або нашим дітям кращі сни — це мати щасливий день і багато спати в безпечному та комфортному середовищі. Це також стосується й домашніх тварин", — додала Баррет.

Нагадаємо, раніше нідерландські науковці з'ясували, чому деякі люди майже не страждають від укусів комарів, а інші — навпаки. З'ясувалося, що комар обирає свою жертву за парами вуглекислого газу, який виникає внаслідок людського дихання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 26.08.2024 04:24