Фото: Pixabay

Вчені виявили, що собаки здатні допомогти людям з ПТСР

У Канаді собак навчили розпізнавати на нюх психологічні розлади. Вчені встановили, що чотирилапі друзі людини здатні на нюх відчувати індикатори стресу у людей з посттравматичним синдромом.

Як повідомляє сайт Frontiers in Allergy, вчені активно досліджують можливість використання цих здібностей собак у біомедичних цілях. 

Виявилось, що песики здатні відчувати небезпечні для життя людини стани. Навчена собака, коли виявляє зміну у запахові людини, може попередити господаря про можливий напад епілепсії та навіть відчуває, коли у людини знизився рівень цукру у крові.

Вчені з канадського університету Далхауз припускають, що чотирилапі здатні навчитись переривати напади при ПТСР або попереджати про них, відчуваючи маркери стресу в диханні людини. Люди з таким захворюванням, як ПТСР, можуть страждати від панічних атак. Зазначимо, що загалом ПТСР зустрічається у 7-10% населення планети. Посттравматичний стресовий синдром розвивається у людей, які пережили подію, яка травмувала психіку. Наприклад: шок, сильний переляк чи небезпека.

Щоб перевірити це припущення, фахівці провели низку дослідів. З 25 чотирилапих кандидатів змогли відібрати лише двох. Золотистий ретривер на кличку Айві та собака змішаної породи Келлі, яка є метисом німецької та бельгійської вівчарки. Саме ці піддослідні мали найкращу підготовку та мотивацію, щоб пройти весь експеримент. 

Донорами для експерименту зголосились бути 26 добровольців, серед яких 14 з клінічними ознаками ПТСР. У піддослідних зібрали два показники: у стані спокою (контрольний запах) та у стресовому стані — цільовий запах.

Зазначається, що в першій серії експериментів песики навчилися відрізняти запах дихання людей у спокійному стані від запаху дихання людей у стресовому стані та показувати умовний сигнал з точністю до 90%. Додається, що вже у другій серії експериментів собакам давали нюхати зразок лише по одному разові. При цьому показник точності впав. У ретривера на кличку Айві він складав 81%, а у метиса на кличку Келлі 74%. 

Якщо зрівняти реакції тварин зі звітами добровольців про їхні емоції, то можна помітити, що один собака реагував на стан тривоги, а інший — на прояви сорому. Фахівці вважають, що нюх Айві скоріше "налаштований" на гормони, пов'язані з симпато-адреномедулярними реакціями. До прикладу — таким гормоном є адреналін. А Келлі могла відчувати запах гормонів гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової осі, таких як гормон стресу — кортизол. 

Фахівці зазначать, що ці результати можуть бути корисними для запобігання ранніх симптомів ПТСР. Але варто зазначити, що пошук відповідних кандидатів для такої допомоги людям буде складним, бо лише дві собаки з 25 змогли впоратися із завданням.

Нагадаємо, що вчені зафіксували потужний спалах на Сонці й показали фотоЗа даними вчених, цей спалах класифікується як X3.3. X-клас означає найінтенсивніші спалахи, а число дає більше інформації про їхню силу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 01.04.2024 02:20