Фото: СБУ

Скільки тисяч кримінальних проваджень щодо війни порушено в Україні: СБУ шокувала цифрою

Від 24 лютого 2022 року Служба безпеки України розпочала досудове розслідування у майже 92 тисячах кримінальних проваджень, пов’язаних із військовою агресією Росії проти України. Нині триває слідство у близько 43 тисячах справ, що стосуються порушень Росією законів та звичаїв війни.

Про це повідомив голова СБУ Василь Малюк.

Він зазначив, що силовики не просто фіксують злочини рашистів, а й виконують необхідні процесуальні дії, аби усі російські злочинці постали перед судом. Насамперед це стосується вищого військово-політичного керівництва РФ.

Статистика СБУ

За словами Малюка, 448 воєнним злочинцям із категорії російських посадовців оголосили підозри. Серед них — понад 25 командувачів окремих родів військ і армій.

"Встановлюються і конкретні виконавці злочинів. Наприклад, оголошено про підозру командиру важкого бомбардувального полку, полковнику Тимошину. Слідчі СБУ встановили, що він відповідальний за ракетні удари по житловому будинку в Дніпрі в січні цього року і по ТРЦ "Амстор" у Кременчуку в червні 2022 року", — пишуть в СБУ.

Загалом до суду скеровано 95 кримінальних проваджень щодо 142 осіб із військово-політичного керівництва РФ, із яких вже засуджено 22.

"Рішення Міжнародного кримінального суду про арешт Путіна та Львової-Бєлової — це лише початок. Ми маємо забезпечити потужну доказову базу, щоб пройти цей шлях повністю", — підкреслив Василь Малюк.

Він додав, що до цієї роботи долучаються й міжнародні структури, які розслідують і окремі кейси, і "магістральне" провадження про російську агресію проти України.

Нагадаємо, Служба безпеки України повідомила про підозру чинному командувачу Чорноморським флотом Росії віце-адміралу Віктору Соколову. Саме він причетний до масованих російських ударів по цивільних об’єктах України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.06.2023 17:07