Фото: Pixabay

Рада може розширити перелік військових з інвалідністю: зареєстровано законопроект

У Верховній Раді України зареєстрували проект закону, який дасть можливість отримати інвалідність більшій кількості військовослужбовців.

Документ опубліковано на сайті ВР.

Зазначається, що ініціатива стосується військових, які отримали поранення, каліцтва, контузії, травми та захворювання внаслідок ударів росіян по військових частинах та навчальних закладах.

"Через ракетні удари по військових навчальних закладах, навчальних частинах (центрах), військових частинах загинула значна кількість військовослужбовців різних рангів, а також значна кількість військовослужбовців стали особами з інвалідністю, внаслідок отриманого поранення, контузії, каліцтва, травми або захворювання", — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

У пояснювальній записці до законопроекту зауважується, що наразі в Україні відсутні правові підстави для видачі військовослужбовцям, які проходили військову службу або навчання та отримали поранення, контузії, каліцтва, травми або захворювання, а також сім’ям загиблих військовослужбовців документів про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

"Законодавством не передбачено іншої процедури, яка б регулювала надання відповідних статусів, військовослужбовцям, які проходили військову службу або навчання у військових навчальних закладах, навчальних частинах (центрах), військових частинах", — пояснили автори законопроекту.

Вони додали, що прийняття та реалізація проекту закону створять більш сприятливі умови для забезпечення прав та інтересів Захисників та Захисниць України, а також членів їх сімей, забезпечивши надання їм статусу осіб з інвалідністю внаслідок війни або статусу сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України.

Нагадаємо, відсоток поранених та хворих військовослужбовців ЗСУ, які повертаються у стрій після лікування, є досить високим. Він становить понад 82%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.04.2023 18:33