Фото: АрміяInform

Скільки винищувачів треба Україні, щоб отримати перевагу в небі: відповідь військових

Речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що для того аби оновити старий авіапарк і отримати перевагу в небі, Україні потрібно 128 сучасних винищувачів.

Про це повідомляє "Радіо свобода".

"До цієї цифри (128, — ред.) ми і спираємося. Зрозуміло, що війна може внести свої корективи, але понад 100 літаків дійсно таки потрібно, щоб розосередити їх на різних аеродромах, щоб вони реагували на різні виклики і завдавали ударів по різних цілях. І по літаках, і по наземних, і по тилах противника, зокрема", — розповів Ігнат.

Посадовець також розповів, що на навчання на винищувачах F-16 українські пілоти поїхали до двох європейських країн: у Велику Британію поїхали молоді пілоти, які випустилися з авіаційного університету у 2023 році, а у Швецію більш досвідчені — випускники 2016 року, які вже мають достатній бойовий досвід. їхні програми навчання відрізнятимуться. Цьогорічні випускники проходитимуть переважно базову підготовку із поглибленим вивченням англійської.

"Базова підготовка: легкомоторний літак західного виробництва, після нього вже реактивний літак і самостійні польоти вже на F-16. До двох років така програма передбачає, але наші люди можуть дивувати і закінчувати навчання швидше", — каже Ігнат.

Нагадаємо, раніше командувач Повітряних сил Микола Олещук заявив, що винищувач F-16 вже був в Україні. Українські військові проводили випробування літака. Посадовець запевнив, що жодних проблем з посадкою та зльотом винищувачів в Україні не буде. До того ж наша держава готує всю необхідну інфраструктуру для цього. 

Юрій Ігнат розповів, що можливість покерувати сучасними винищувачами F-16 українські пілоти мали ще під час Євро-2012. Також подібні літаки були в Україні у 2018 році у Старокостянтинові Хмельницької області. Тоді українські пілоти керували F-15.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.08.2023 15:56