Фото: nrcu.gov.ua

Скільки вироків за шахрайство винесено у 2024 році: шокуючі цифри

У 2024 році в Україні вже винесено понад тисячу вироків за шахрайство. До того ж кількість таких злочинів все більше зростає. 

Про це повідомила платформа для роботи з відкритими даними "Опендатабот".

Вказується, що щонайменше 42 787 судових вироків налічує судовий реєстр України. Найбільше було зафіксовано минулого року — 3,1 тисячі. У 2021 році винесено 2,3 тисячі вироків за цією статтею.

шахрайство інфографіка

Інфографіка "Опендатабот"

За даними "Опендатабот" шахрайство, пов’язане з орендою нерухомості, становить значну частину серед усіх справ. Зокрема, йдеться про схеми із використанням безкоштовних майданчиків пошуку житла. Так, лише сайт оголошень OLX згадується в контексті 363 кримінальних справ. Шахраї активно використовують цей ресурс, видаючи себе за продавців чи орендодавців нерухомості, якої насправді не існує.

"У 2023 році платформа OLX Україна отримала понад два мільйони скарг щодо підозрілих оголошень. Близько 50% оголошень з такими скаргами були видалені, серед них 40% були заблоковані як ті, що мають намір нашкодити користувачам сервісу. Варто відзначити, що одне оголошення може отримати декілька скарг" — коментує керівник відділу бізнес-аналітики OLX Україна Віктор Нобіуз.

Як уникнути шахрайства?

"Опендатабот" розробив сервіс, який дозволяє перевірити власника квартири перед орендою.

"Задля того, щоб почувати себе безпечно, варто завжди перевіряти право власності орендодавця на житло. Так ви з меншою ймовірністю натрапите на шахраїв, переконаєтеся, що договір оренди є законним, зможете уникнути можливих проблем і захистити свої права у разі конфлікту", — йдеться на сайті платформи.

Варто лише отримати від орендодавця його ІПН. З цими даними через сервіс "Опендатабот" можна перевірити наявність у людини права власності на квартиру.

Нагадаємо, наприкінці квітня в Україні викрили групу шахраїв, які зняли з рахунків Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 11 мільйонів гривень. Злочинцям загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 13.05.2024 15:18