Фото: УП

Скільки журналістів стали жертвами російської агресії в Україні: дані RSF

Організація "Репортери без кордонів" (RSF) підрахувала всі зловживання, у тому числі смертельні обстріли, арешти та зникнення, які українські та іноземні журналісти зазнавали з боку російських сил за два роки сміливого висвітлення подій в Україні з моменту початку російського вторгнення 24 лютого 2022 року.

Про це йдеться у статті видання RSF.

Там наголосили, що тисячі українських та акредитованих міжнародних журналістів продовжують висвітлювати війну з лютого 2022 року, попри погіршення ситуації з безпекою по всій країні внаслідок цілеспрямованого вогню чи рандомних бомбардувань з боку російських збройних сил. За даними RSF, за останні два роки жертвами насильства стали понад сто журналістів. Серед них 11 репортерів загинули під час своєї роботи, інші стали жертвами обстрілів редакцій, а деякі зазнали поранень або зникли. На окупованих Росією українських територіях місцеві незалежні ЗМІ зведені нанівець і змушені припинити будь-яку діяльність.

"ЗМІ стали прямими жертвами російського вторгнення в Україну. У 2023 році, як і у 2022 році, журналісти, на жаль, поплатилися життям за свої репортажі на місцях, тоді як інші були поранені, ув'язнені російськими окупаційними силами або зникли безвісти. Ми віддаємо належне мужності цих професіоналів, які продовжують висвітлювати війну, та вимагаємо притягти до відповідальності винних у злочинах проти них", — йдеться у зведення RSF.

11 журналістів убито

У RFS повідомили, що двох журналістів було вбито під час репортажів поблизу лінії фронту в Україні у 2023 році після дев'яти журналістів, убитих роком раніше. Арман Сольдін, журналіст із подвійним громадянством Франції та Боснії, який працював в агентстві Франс-Прес, загинув під градом ракетного обстрілу 9 травня під час висвітлення ситуації біля Бахмута на Донеччині. За два тижні до цього українського журналіста Богдана Бітіка було смертельно поранено російським снайпером, супроводжуючи італійського репортера газети La Repubblica неподалік від південно-східного міста Херсона.

Підсумки нападів на журналістів та ЗМІ в Україні з 24 лютого 2022 року

Скріншот RSF

Щонайменше 35 журналістів поранено

З лютого 2022 року 35 українських та іноземних репортерів отримали поранення під час репортажів у польових умовах, особливо поблизу лінії фронту. Вони або стали об'єктами навмисного обстрілу, або стали жертвами нападів на телевежі, засоби масової інформації (нещодавно в Києві та Харкові) або місця, які часто відвідували мирні жителі та журналісти, включаючи два готелі в Харкові в січні.

Затримано щонайменше 12 журналістів

На окупованих українських територіях Росія переслідує журналістів, які відмовляються співпрацювати. За два роки щонайменше 12 місцевих журналістів було затримано російськими окупаційними силами, деякі з них були засуджені. У Криму також посилилися переслідування незалежних журналістів. Ірина Данилович, кримська журналістка-фрілансер, яка пише для кількох місцевих ЗМІ, була викрадена співробітниками Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії у квітні 2022 року і переведена до російської в'язниці в липні 2023 року. В окупованому місті Мелітополі, на південному сході країни. Україна, кілька журналістів, які працюють на Telegram-каналі українського новинного сайту "РІА-Мелітополь", були заарештовані в серпні 2023 року за "шпигунство" і відтоді перебувають у в'язниці.

Два журналісти зникли безвісти

Наразі в Росії зникли двоє українських журналістів. Про Вікторію Рощину, фрілансера, яка працює на сайті новин "Українська правда", не було новин з 4 серпня 2023 року, коли вона прямувала на окуповані території через Росію. Раніше вона була викрадена та утримувалася російськими військами протягом кількох днів у березні 2022 року під час репортажу в окупованому місті Мелітополі для незалежного українського сайту новин "Громадське". За даними розслідування RSF, Дмитро Хілюк, журналіст українського інтернет-інформаційного агентства "Уніан", став жертвою насильницького зникнення. RSF змогла довести, що він живий, що його заарештували російські сили та утримували під вартою в Росії.

RSF подала 18 скарг про воєнні злочини

За два роки RSF подала одночасно вісім скарг про воєнні злочини до Міжнародного кримінального суду (МКС) та Генеральної прокуратури України, а також дві скарги до французьких судів. В рамках цих скарг RSF задокументувала понад 50 нападів на більш ніж 100 журналістів, які були вбиті, поранені, викрадені, взяті в заручники або піддані тортурам.

Закрито 233 ЗМІ

Внаслідок російської окупації, колапсу рекламного ринку, нестачі кадрів через мобілізацію співробітників ЗМІ, а також знищення обладнання та ресурсів внаслідок бомбардувань з 24 лютого 2022 року загалом довелося закрити 233 українські ЗМІ.

Нагадаємо, голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко повідомив, що станом на початок червня 2023 року у війні Росії проти України загинули 63 працівники засобів масової інформації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.02.2024 15:54