Вибори в Словаччині. Джерело: ТСН

Словаччина звинуватила Росію у втручанні у вибори: посла РФ викликали на "килим"

Словаччина звинуватила Росію у втручанні в парламентські вибори та викликала представника посольства РФ, щоби вручити рішучий протест. Причиною стали заяви директора Служби зовнішньої розвідки Росії Сергія Наришкіна, опубліковані під час передвиборчого мораторію.

Відповідну заяву опублікував сайт Міністерства закордонних справ Словаччини. Річ у тому, що напередодні дочасних парламентських виборів у Словаччині Наришкін звинуватив США у втручанні "у внутрішньополітичну ситуацію в Словаччині" та приписав сюди партію "Прогресивна Словаччина", яка є близька до чинної президентки Зузани Чапутової.

"Міністерство дипломатії висловлює рішучий протест проти неправдивої заяви російської розвідки, яка ставить під сумнів чесність вільних і демократичних виборів у Словаччині. Вважаємо таку свідомо поширену дезінформацію неприпустимим втручанням Російської Федерації у виборчий процес у Словацькій Республіці", — йдеться у повідомленні.

Окрім того, у словацькому зовнішньополітичному відомстві закликали "РФ припинити дезінформаційну діяльність, спрямовану проти Словаччини", оскільки такі дії "підривають взаємні відносини, а також суперечать принципам міжнародних відносин".

Вибори у Словаччині: що відомо

У суботу, 30 вересня, у Словаччині пройшли дострокові парламентські вибори. Прогнозували, що від них залежатиме, чи продовжиться підтримка України цією країною.

Найбільше голосів виборців — понад 20% — отримала проросійська соціал-демократична партія Smer-SD колишнього премʼєр-міністра Роберта Фіцо, який виступав за припинення військової допомоги Україні. У неділю Фіцо заявив, що позиція його політичної сили не змінилася — "військової допомоги Україні не буде".

Очікується, що наступного тижня Фіцо отримає мандат на формування нового уряду країни. Smer-SD, за прогнозами, формуватиме коаліцію з партією Hlas. Остання, хоча й підтримувала надання допомоги України, під час виборів змінила думку і заявила, що про військову допомогу більше не йдеться.

Захід стурбований позицією Фіцо щодо України. Зокрема, він сказав, що якби став прем’єр-міністром, Словаччина "не надсилатиме ще одну партію боєприпасів". Він також виступає проти вступу України в НАТО. Політолог і президент Інституту суспільних зв’язків Григорій Месежников вважає, що Фіцо намагається презентувати своє ставлення до Росії як "мирну" ініціативу.

Представник Європейського Союзу із зовнішньої політики Жозеп Боррель вже відреагував на вибори у Словаччині. Він відмовився коментувати результати голосування, але наголосив, що до цього моменту від початку повномасштабної війни всі країни-члени ЄС демонстрували єдність у підтримці України.

Нагадаємо, що якщо раніше Словаччина відіграла важливу роль у підтримці України, зокрема приймала біженців та першою надала винищувачі й ракети ППО, то тепер Фіцо намагатиметься сформувати коаліційний уряд з меншими партіями, що мають дуже різні погляди на Росію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.10.2023 10:21