Фото: dsnews.ua

Словацькі перевізники знову погрожують блокуванням кордону з Україною: названо дату

З 1 грудня асоціація словацьких перевізників UNAS планує перекрити вантажний рух на пункті пропуску "Вишнє Німецьке — Ужгород". 

Про це йдеться у заяві Спілки перевізників Словаччини (UNAS).

Словацькі далекобійники підуть на такий крок у тому випадку, якщо влада та Єврокомісія до п'ятниці не вживуть заходів щодо обмеження конкуренції з боку українських перевізників.

Як наголосили словацькі перевізники, вже три тижні тривають протести та блокади польсько-українських кордонів. Протягом останніх днів ЗМІ також повідомляли про збільшення потоку українських вантажівок, що прямують з Польщі, які були змушені чекати на словенсько-польському кордоні через недостатню кількість пунктів оплати за проїзд і напад на ці пункти.

"Оскільки польські блокади не обмежують перевезення гуманітарної допомоги, військової допомоги, живих тварин або палива, очевидно, що ці вантажівки не перевозять жодного з цих видів товарів і, отже, є лише комерційним транспортом", — заявили у Спілці перевізників Словаччини.

Водночас очільник UNAS Станіслав Скала також заявив, що організація не покладає великих сподівань на зустріч міністрів транспорту європейських країн, яка запланована на 4 грудня.

"Схоже, що ні українська сторона, ні Європейська комісія не бажають відступати", — сказав він.

Зауважимо, що словацькі перевізники вже блокували рух вантажівок у пункті пропуску "Вишнє-Нємецьке" 21 листопада. Проте наступного дня ДПСУ повідомила, що українським вантажівкам поки розблоковано рух.

Страйки на кордоні між Польщею та Україною: вимоги протестувальників

Польські перевізники 6 листопада розпочали страйк на польсько-українському кордоні. Протести водіїв ускладнили рух для вантажівок.

У Державній прикордонній службі перерахували перелік вимог протестувальників. Частина з них мають технічний характер, проте інша частина стосується принципових, засадничих для України речей.

Ключова вимога — повернення системи видачі дозволів для роботи в країнах Євросоюзу українських перевізників. Після початку повномасштабної війни Європейський Союз пішов на безпрецедентні кроки для підтримки української економіки та на рік скасував необхідність отримання українцями згаданих дозволів. А влітку цього року ЄС продовжив дію цієї норми до червня 2024 року. Тепер польські перевізники вимагають скасувати цю пільгу у принципі та повернути стару дозвільну систему.

Ще одна вимога — посилення правил перевезень за сертифікатом Європейської конференції міністрів транспорту.

13 листопада Україна провела перемовини з польськими перевізниками щодо розблокування кордону. Поки що до спільного знаменника сторони не дійшли.

Нагадаємо, 27 листопада Міністерство інфраструктури Польщі повідомило, що звернулось до України з пропозицією для врегулювання блокади на кордоні, яку організували польські перевізники. Зокрема, польський міністр інфраструктури Анджей Адамчик звернувся до віце-прем’єра Олександра Кубракова з проханням скасувати обов’язкову реєстрацію в системі "єЧерга" транспортних засобів, які повертаються з України до ЄС і розвантажені на прикордонних переходах Зосін — Устилуг та Нижанковичі — Мальховіце.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.11.2023 19:40