Фото: rada.gov.ua

"Слуги народу" отримали інструкцію, як коментувати закон про мобілізацію: ЗМІ дізналися, про що там йдеться

Народні депутати від партії "Слуга народу" отримали рекомендації щодо необхідності уникати коментарів стосовно внесеного до Верховної Ради законопроекту про мобілізацію.

Про це повідомила "Українська правда" з посиланням на свої джерела у фракції "Слуга народу".

За даними видання, у фракції наголосили на необхідності дотримуватись однієї з президентом лінії з огляду на "чутливість питання", тому щодо мобілізації "з суспільством мають комунікувати військові, від яких цей запит виходить".

До того ж парламентарів закликали проявити дисципліну і утримуватись від коментарів доти, поки військове керівництво не почне коментувати положення законопроекту.

"Фракції слід утриматися від коментарів з цього приводу в ЗМІ, на міжнародному рівні, в соцмережах, в особистих комунікаціях. Всі питання, якщо вони будуть, мають бути переадресовані військовому командуванню", — наголосили джерела УП.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 25 грудня вніс до Верховної Ради законопроекти, які передбачають суттєві зміни у процесі мобілізації. Тепер на військовозобов'язаних, які намагаються уникнути призову, чекає чимало заборон та покарань від держави.

Так, у законопроекті №10379 уряд пропонує заборонити ухилянтам виїжджати за кордон. На законодавчому рівні у Кабміні хочуть заборонити проведення операцій з рухомим та нерухомим майном, накласти обмеження на право керувати транспортним засобом та отримувати посвідчення водія, а також розпоряджатися грошима та іншими цінностями.

Крім того, згідно із законопроектом №10378 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби", передбачається уточнення підстав для надання відстрочки та звільнення від призову на військову службу під час мобілізації

Зазначається, що певні військовозобов'язані, які були звільнені від строкової служби під час воєнного стану, не підлягають призову на службу протягом шести місяців під час мобілізації.

Водночас проект закону визначає, що державні службовці, співробітники Бюро економічної безпеки України, Державної виконавчої служби України та прокуратури не мають права на відстрочку від призову.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 26.12.2023 14:19