Фото: minre.gov.ua

В Україні сьогодні вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

У суботу, 18 травня, в Україні вшановують пам'ять жертв геноциду кримських татар та відзначають День боротьби за права кримськотатарського народу.

День пам'яті жертв геноциду кримських татар в Україні, що відзначається щорічно 18 травня, у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. Він був започаткований 16 травня 2014 року указом тодішнього виконувача обов'язків президента України Олександра Турчинова, напередодні 70-ї річниці виселення кримських татар з Криму.

Сьогодні ж виповнюється рівно 80 років від дня страшної трагедії їх масової депортації. Після віроломної окупації Криму Росією навесні 2014 року, 18 травня відзначають також як День боротьби за права кримськотатарського народу.

Що відомо про депортацію кримських татар

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 03:00 й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня). Під час головної хвилі депортації 18-20 травня було виселено близько 180 000 осіб, протягом року від голоду, хвороб, виснаження померло близько 30 000 кримських татар, економіку Криму було зруйновано. 

Офіційною причиною депортації кримськотатарського народу була таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 "Про кримських татар" від 11 травня 1944 року, в якій їм висувалися претензії про масову зраду та колабораціонізм за часів окупації Криму нацистськими військами.

Переважна частина депортованих була направлена на спецпоселення до Узбекистану, частина — до ГУЛАГу, а ще частина — для поповнення спецконтингенту для Московського вугільного басейну.

24 лютого 2022 року почалася нова хвиля російського вторгнення на територію України, що стало новим приводом для обшуків, арештів і продовження переслідувань кримських татар. Сьогодні, російська окупаційна влада в Криму не дозволяє проводити комеморативні заходи до Дня Депортації. Окупанти забороняють кримським татарам зібратися та колективно помолитися за вбитими голодом, нелюдськими умовами та знущаннями людей.

До того ж ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.05.2024 09:35