Степан Бандера. Фото з відкритих джерел

Сьогодні виповнюється 115 років від дня народження Степана Бандери: як жив і боровся Провідник ОУН

Один із найвидатніших українських політичних діячів, ідеолог націоналізму, теоретик і практик націоналістичного руху Степан Бандера народився 1 січня 1909 року. Він став одним зі символів боротьби українців за свою свободу.

Степан Бандера народився в селі Старий Угринів (нині — Калуський район Івано-Франківської області). Він був українським політичним діячем, революціонером, одним із радикальних і провідних ідеологів, практиків і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, головою Проводу ОУН-Б.

Степан Бандера та його соратники відзначалися тим, що боролися за самостійну українську державу, при цьому протистояли всім, хто виступав проти цього, полякам, росіянам, німця та іншим.

Поляки заарештували Степана Бандеру 1934 року, згодом він уперше опинився на лаві підсудних у Варшаві. 1936 року його разом з іншими діячами ОУН засудили до смертної кари за вбивство Перацького. Надалі смертну кару замінили на довічне ув'язнення. На волю він вийшов у 1939 після початку Другої світової війни.

"Революційний провід ОУН" 30 червня 1941 року проголосив відновлення Української Держави у Львові. Тоді ж улітку 1941 року німці за це заарештували Бандеру та помістили в концтаборі "Заксенгавзен". На свободу випустили 1944 року, коли намагалися схилити ОУН до співпраці, але Бандера ці пропозиції відкинув.

Після війни він організував крайовий зв'язок і бойові групи ОУН-Б. До 1948 року сім'я шість разів змінювала місця проживання. Зрештою, 1954 року остаточно переїхав до Мюнхена.

Саме в Мюнхені Степан Бандера провів останні роки життя, проживаючи під паспортом на ім'я Штефана Попеля. 15 жовтня 1959 року російський агент Богдан Сташинський зі спеціального пістолета вистрілив в обличчя Степану Бандері струменем розчину ціанідом калію. Так загинув один із найвідоміших націоналістів України.

Нагадаємо, що до війни щороку 1 січня в різних містах України його прихильники проводили факельні марші в різних містах України. Цього разу такі заходи не передбачені, адже його послідовники нищать рашистських окупантів на фронті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.01.2024 14:34