Сонячна геоінженерія - нова ідея для боротьби з глобальним потеплінням

13 БЕРЕЗНЯ 2019 12:39

Якщо людство хоче повністю уникнути найжахливіших наслідків глобальних кліматичних змін, то нам необхідно припинити використовувати викопні види палива та перейти до більш екологічно чистих альтернативних джерел енергії.

Прогрес в цьому напрямку вже є, але йде він дуже повільно. У той же час є групи фахівців, які пропонують звернути увагу на більш технологічне рішення, здатне допомогти нам в боротьбі з глобальним потеплінням - геоінженерію.

Одним з факторів, який якщо не підвищує, то як мінімум стимулюють зростання середньої температури на поверхні планети, є сонячне світло.

Раніше вже виносилися припущення про те, що скорочення обсягів надходить світла, може сприяти охолодженню планети. Як це зробити? За допомогою спеціальних розпорошених в атмосфері аерозолів.

Дослідники з Гарвардського університету, Массачусетського технологічного інституту і Прінстонського університету вирішили з'ясувати, до яких негативних наслідків може привести навмисна емісія аерозолів в атмосферу з метою відображення сонячного світла і зниження зростання глобального потепління. 

Для цього фахівці розробили кліматичну модель екстремальних дощових опадів і тропічних циклонів для визначення ефекту від геоінженерії в різних регіонах Землі. За допомогою нової моделі вчені змогли визначити екстремальні значення температури і опадів, рівні доступності прісної води, а також показник інтенсивності природних катаклізмів, зокрема ураганів. Докладні результати дослідження опубліковані в журналі Nature Climate Change.

Виявилося, що скорочення зростання глобальних температур в два рази за допомогою навмисного викиду аерозолів буде сприяти охолодженню планети, пом'якшить зміни в водозабезпечення та рівнях опадів у багатьох місцях, а також компенсує більш ніж 85-процентне посилення стихійних лих.

При цьому негативні наслідки від використання геоінженерії будуть спостерігатися лише на на 0,5 відсотка території планети, зазначають дослідники.

На думку фахівців, результати їх роботи спростовують точку зору, згідно з якою аерозолі можуть значно погіршити ситуацію з кліматом і привести до ще більш серйозних наслідків в найбільш схильних до регіонах планети.

Дослідники згодні, що більш радикальні обсяги емісій аерозолів здатні привести до ще більш серйозних проблем. Але уникнути цього або максимально знизити ймовірність негативних ефектів допоможе правильний розрахунок допустимих обсягів емісій аерозолів в атмосферу.

Як вже зазначалося вище, інший спосіб, що дозволяє уникнути катастрофічних наслідків від зміни клімату, полягає в негайному скороченні викидів парникових газів.

Однак багато вчених вважають, що у людства вже майже не залишилося шансів уникнути кліматичної катастрофи, викликаної підвищенням середньої температури Землі більш ніж на 1,5 градуса.

Повністю зупинити потепління на планеті не допоможе навіть сонячна інженерія. Вона дійсно здатна скоротити його негативні ефекти, але остаточно вирішити проблему можна лише в разі вкрай сумнівного сценарію - повної відмови від експлуатації всіх електростанцій, заводів і навіть автомобілів.

Технології, 13.03.2019 12:39