Родина Гринкевичів. Фото зі соцмереж

"Справа Гринкевичів": журналіст оприлюднив документи, які підтверджують порушення бізнесмена

Деякі анонімні Telegram-канали розгортають кампанію з так званого "порятунку" репутації скандального львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича. Зокрема, публікують відповіді Міноборони про те, що його фірмам не платили жодних авансів.

На це звернув увагу журналіст Євген Плінський.

"Цей крок, на їхню думку, має кинути тінь на всі звинувачення та змістити фокус уваги. Мовляв, брехня та накиди на чесну родину та доброчесних постачальників. Ось у нас і документи є! Але це настільки тупа маніпуляція, наскільки це можливо", — написав він у своєму Telegram-каналі.

За його словами, фокус у тому, що про аванси Гринкевичам від Міноборони ніхто ніколи й не розповідав. Їх компанії отримували оплату справді лише після постачання товарів.

"Але не фактичного, а документального. Тобто, підписуючи фіктивні акти приймання. А вже потім, отримуючи гроші від Міноборони, під фіктивні акти, вони розпочинали купувати та постачати товар. І на підтвердження цьому є відповідна доказова база. В тому числі й митні декларації аж за жовтень на футболки для ЗСУ які, за документами, 31 травня вже перебували на складах", — пояснив журналіст.

Він уточнив, що саме ці партії товарів, які їхали під вже підписані фіктивні акти приймання, й заарештувало ДБР. І саме це майно за 500 тисяч доларів хабаря намагався викупити Гринкевич з-під арешту, щоби врятувати "подєльніків" із Міноборони. Він намагався вирвати його з рук силовиків, закинути на склад Міноборони та сказати, що це лежить він там з травня, навіть акт є.

Медійник нагадав, що відсутність товару на складах Міноборони та фіктивність підписаних актів підтверджує не лише слідство, а й рахункова палата зі своїм аудитом. Вони зафіксували, що за майже всіма контрактами Гринкевичів на дату кінця терміну виконання — 31 травня 2023 року — товарів в повному обсязі на складах не було, а підписані акти були.

"Тому, друзі, не ведіться на спроби корупційного кубла, яке рясно засіває Telegram-канали кешем, ввести вас в оману", — підсумував Євген Пілнський.

Він також оприлюднив деякі документи, які він отримав з митниці.

Документ з митниці 1

Документ №1: акт приймального контролю якості №1/495 від 30.05.2023, за яким військова частина прийняла від ТОВ «Трейд Лайнс Рітейл» 70 000 футболок із 70 000 замовлених, згідно з договором №286/3/23/106.

За цим документом компанія теоретично виконала умови контракту, надавши футболки для ЗСУ.

Документ з митниці 2

Документ №2: платіжне доручення на 12 982 200 гривень за 8 червня 2023 року, згідно з яким Міноборони сплачує ТОВ «Трейд Лайнс Рітейл» гроші за постачання 70 000 футболок.

Документ з митниці 3

Документ №3: одна з митних декларацій ТОВ «Трейд Лайнс Рітейл», за 24 жовтня 2023 року на ввезення в Україну 12 050 штук футболок із Туреччини.

"Фактично компанія Гринкевичів ввозила речі через п’ять місяців після підписання актів приймання й отримання 100% оплати. І це лише один контракт із десятків", — наголосив Євген Плінський.

Нагадаємо, що Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) виявило та розшукало активи львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, а також осіб, пов’язаних з його протиправною діяльністю. Отримані дані спрямували до ДБР для арешту активів і їх майбутньої можливої конфіскації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.01.2024 09:59