Фото: ДБР

Арешт майна сім’ї та підконтрольних кампаній бізнесмена Гринкевича: подробиці від ДБР

За ініціативи Державного бюро розслідувань арештовано майно сім’ї та підконтрольних кампаній львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича — одного з найбільших постачальників Міністерства оборони. Він намагався дати хабар слідчому Бюро.

Про це повідомляє прес-служба ДБР.

У межах розслідування за фактом здійснення постачання товарів для потреб МОУ було проведено обшуки за адресами проживання та роботи бізнесмена, за адресами проживання директорів та офісів підконтрольних йому компаній.

Для забезпечення відшкодування спричинених збитків було накладено арешти на нерухоме майно, транспортні засоби преміумкласу, які перебувають у власності сім’ї бізнесмена, а також на майно та рахунки підконтрольних йому компаній.

Також ДБР отримало висновок експертів згідно з якими встановлено, що вся поставлена продукція компаніями бізнесмена на потреби МОУ у 2023 році не відповідає якісним характеристикам та неможлива для використання військовослужбовцями Збройних сил України.

Бюро нагадало, що кілька місяців тому було відкрите кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ. Компанії львівського бізнесмена Гринкевича виграли 23 тендери на постачання Міністерству оборони одягу на понад 1,5 мільярда гривень.

Гринкевич не виконав зобов'язання

Під час слідства було встановлено, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міністерства оборони України. За попередніми оцінками, це призвело до збитків бюджету на 1,2 мільярда гривень та відповідно зриву постачання.

Правоохоронці також виявили повне невиконання шести контрактів. Щонайменше за сімома договорами підприємства поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов'язань. Також встановлено, що вісім договорів виконані із запізненням від трьох до п'яти місяців.

Аналіз зовнішньоекономічних контрактів та митних документів вказаних підприємств виявив факти завищення вартості товарів, поставлених для МОУ. Перевіряється причетність до оборудок колишніх посадовців Міноборони, які не проводили жодних юридичних дій для забезпечення виконання або розірвання договорів.

Що відомо про корупційну схему Гринкевича

Наприкінці грудня журналіст Євген Плінський повідомив, що будівельний альянс компаній родини Гринкевичів підписав контракт із Міністерством оборони України про постачання одягу для Збройних сил України. Він наголосив, що, не маючи жодного виробництва одягу, жодної швейної машинки та спеціалістів, три компанії Гринкевичів у січні-лютому 2023 підписали з Міноборони 23 договори на загальну суму 1,54 мільярда гривень на постачання літнього одягу та білизни. При цьому не відбулося жодних відкритих процедур і тендерів.

Він додав, що задля збільшення маржі білизну й одяг купували не відштовхуючись від контрактів, а від ціни — що дешевше, то краще. Тому якість білизни й одягу не відповідає жодним умовам військового забезпечення.

Згодом з’ясувалося, що компанії "ТРЕЙД ЛАЙНС РІТЕЙЛ", "Будівельна компанія СІТІГРАД" і "Будівельний Альянс МОНТАЖПРОЕКТ" отримували гроші від Міноборони без факту постачання одягу за підробленими актами прийняття-передання з правом "довозу" одягу тоді, коли вийде.

Нагадаємо, на шоу-концерті від студії "95 Квартал" під назвою "Новорічний квартал" уважні телеглядачі помітили художницю Соню Морозюк. У залі вона сиділа разом із нареченим Романом — сином львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, якого підозрюють у корупції.

Також на розголос з приводу можливої протиправної діяльності батька у Міноборони вперше відреагував син львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича — Роман.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.01.2024 13:26