Максим Микитась. Фото зі соцмереж

Справа Микитася: який запобіжний захід обрав ВАКС колишньому нардепу

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід народному депутату України VIII скликання Максиму Микитасю. Його підозрюють у заволодінні 307 мільйонами гривень Міністерства оборони України під час будівництва складів.

Про це повідомила прес служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Суд частково задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, і обрав указаному Микитасю запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Також на народного депутата України VIII скликання покладено відповідні процесуальні обов’язки. Питання щодо оскарження запобіжного заходу розв’яжуть після ознайомлення з повним текстом рішення суду.

Окрім того, у справі обрано запобіжні заходи ще п'ятьом підозрюваним:

  • помічнику колишнього народного депутата — тримання під вартою з альтернативою внесення 19 мільйонів гривень застави;
  • директору підрядної організації — застава у розмірі 805 тисяч гривень;
  • двом військовослужбовцям — застава у розмірі 53 тисячі гривень і 214 тисяч гривень відповідно;
  • ще одному військовому — особисте зобов’язання.

У чому ще підозрюють Максима Микитася

18 жовтня 2022 року екс-нардепа Максима Микитася затримали. Міський голова Дніпра Борис Філатов стверджує, що колишній голова держкомпанії "УкрБуд" Максим Микитась пропонував йому 22 мільйони євро за участь певних компаній у будівництві метро у місті.

Також Микитася підозрюють у заволодінні майном Нацгвардії на суму 81 мільйон гривень. Зокрема, ще на початку 2000-х років його компанія-забудовник отримала земельну ділянку площею близько один гектар в центрі Києва, в обмін на 50 квартир і 30 паркомісць у новозбудованому ЖК для Нацгвардії. Проте у 2016-2017 роках Нацгвардія і компанія-забудовник підписали додатковий договір, згідно з яким військові отримали 65 квартир у будинку, але не у центрі столиці, а на околиці Києва. Вартість цих квартир на 81 мільйон гривень менша за ту, в яку оцінили квартири, що їх мала отримати Нацгвардія.

1 грудня 2021 року НАБУ повідомило про підозру у наданні хабаря за забезпечення видачі неправдивого письмового висновку судового експерта Микитасю.

29 грудня 2020 року Національна поліція повідомила про підозру Максиму Микитасю через викрадення юриста з Києва.

Нагадаємо, що в середу, 25 жовтня, колишньому першому заступнику начальника Генерального штабу ЗСУ Ігорю Колеснику, колишньому нардепу Максиму Микитасю та ще чотирьом особам повідомили про підозру у заволодінні понад 300 мільйонів гривень коштів Міністерства оборони України.

Ще 2018 року між Міністерством оборони України та підконтрольними народному депутату компаніями уклали договори на будівництво до 2021 року захищених складів зберігання ракет і боєприпасів Збройних сил України. Сума договорів становила орієнтовно три мільярди гривень. Частиною цих коштів нардеп планував заволодіти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.11.2023 14:18