Фото: JASSM. Джерело: "Вікіпедія".

США близькі до надання Україні ракет великого радіуса дії, — Reuters

Сполучені Штати Америки близькі до укладення угоди щодо надання Україні крилатих ракет великого радіуса дії. Водночас Києву доведеться почекати кілька місяців, тому що Вашингтон розв'язує технічні проблеми перед постачанням будь-якого озброєння.

Очікується, що крилаті ракети повітряного базування JASSM додадуть до пакета допомоги цієї осені, хоча остаточне рішення ще не прийнято. Про це повідомляє Reuters.

Агентство вказує, що постачання ракет JASSM в Україну може суттєво змінити хід війни, адже велика площа російських територій опиниться в зоні дії потужних високоточних боєприпасів. Зокрема, надання такої зброї, яка є малопомітною для радарів та може уражати об'єкти далі, ніж більшість інших ракет, що є на озброєнні України наразі, могло б змусити окупантів перенести плацдарми та склади постачання на сотні кілометрів.

"Це серйозно ускладнить здатність Росії підтримувати її наступальні операції та потенційно забезпечить Україні стратегічну перевагу", — зазначають аналітики.

Водночас наразі ці ракети можна застосовувати лише з літаків американського виробництва. Зрештою, Україна буде експлуатувати кілька десятків F-16, кожен з яких може нести по дві крилаті ракети. Видання, посилаючись на власні джерела, наголошує, що ця ракета була придатна для використання з винищувачами незахідних країн, які є на озброєнні України, про що раніше не повідомлялося. Так, JASSM, ймовірно, можуть бути сумісними з радянськими реактивними літаками МіГ-29, Су-24 і Су-27.

Зокрема, JASSM зможуть завдавати удари по військових об'єктах в окупованому Криму, а також у російських Воронежі та Брянську. За даними видання, ці ракети можуть уражати цілі вглиб до 300 кілометрів на території держави-агресора, проте існують й інші версії цієї ракети, які здатні долати 800 кілометрів відстані. Втім, невідомо, яку з модифікацій JASSM отримають українські військові.

"Надання Україні JASSM також додасть тиску на Вашингтон, щоб той зняв обмеження на використання Україною зброї США, оскільки її вплив буде обмеженим, якщо вона не буде дозволена для використання по цілях на російській території", — додає Reuters.

Нагадаємо, що раніше президент Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів України прибрати барʼєри, які заважають нашій державі послаблювати російські позиції. Зокрема, це стосується далекобійної зброї та обмежень на удари по території країни-агресорки. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.09.2024 01:25