США завдали удару по Сирії

14 КВІТНЯ 2018 11:42

США завдали удару по сирійським урядовим обєктах, що мають відношення до виробництва і зберігання хімічної зброї. Про це заявив президент Сполучених Штатів Дональд Трамп. За словами американського лідера, операція здійснювалася спільно з Великобританією і Францією. Про це повідомляє TrueUAз посиланням на Euro News.

Висловився Трамп і з приводу Росії. Зокрема американський президент заявив, що Росія повинна вирішити, що вона хоче робити - «йти по темній доріжці або приєднатися до цивілізованих країн, як сила, яка виступає за стабільність і мир».

Трамп також додав, що США розраховують на поліпшення відносин з Росією і Іраном, але цього, за словами американського президента, може і не відбутися.

Незабаром після ТРАМПА із заявою виступила прем’єр міністр Великобританії Тереза Мей. Вона повідомила, що віддала наказ британської армії нанести скоординовані удари по об’єктах, де сирійська влада можуть зберігати хімічну зброю.

За словами Мей, мета операції - «утримати сирійський режим і подати чіткий сигнал кожному, хто думає, що може використовувати хімзброю безкарно».

Прем’єр-міністр також додала, що ці удари наносяться в інтересах Великобританії, оскільки Сполучене Королівство «не може допустити, щоб використання хімічної зброї стало нормою в Сирії, або на вулицях Великобританії, або де-небудь ще».

Трохи пізніше міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що удари носили поодинокий характер. Тривали вони, як повідомляє місцеве телебачення, 50 хвилин.

Найближчим часом нові удари не плануються. Також глава Пентагону додав, що в цій операції було використано приблизно в два рази більше ракет, ніж в минулому році. На питання журналіста про те, скільки триватиме перший етап ударів, Меттіс відповів, що все буде залежати від того, чи застосує президент Сирії Башар Асад хімічну зброю ще раз.

Посол Росії в США Анатолій Антонов. «Ми попереджали, що такі дії не залишаться без наслідків. Вся відповідальність за них - на Вашингтоні, Лондоні і Парижі».

У той же час телеканал «Аль-Арабія» повідомив, що влада Сирії минулого тижня вжили всіх заходів, щоб евакуювати техніку і особовий склад з аеродромів і військових баз, за якими в ніч з п’ятниці на суботу були нанесені удари з повітря. Крім того, агентство САНА передало, що ППО Сирії перехопили всі ракети, випущені по Хомсу.

Ракети по Сирії були випущені через тиждень після того, як з’явилася інформація про передбачувану хіматаку в місті Думі. У своїй промові ці події Трамп назвав «злочинами, вчиненими монстром».

У п’ятницю міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва в своєму розпорядженні незаперечні дані про те, що хімічна атака в сирійському місті Думі була постановкою, до якої причетні спецслужби однієї з країн.

Світ, 14.04.2018 11:42