Фото: agropolit.com

Стало відомо, коли у ЄС коли схвалять умови вступних переговорів з Україною

У четвер, 14 грудня, лідери Європейського Союзу ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до економічно-політичного блоку. Водночас організаційні рамки переговорів остаточно будуть ухвалені після втілення усіх рекомендацій Європейської Комісії.

Про це йдеться у висновках Європейської Ради, схвалених під час саміту Євросоюзу.

Країни-члени Європейського Союзу, відкривши переговори з Україною й Молодовою, радять Європейській комісії затвердити організаційні аспекти для переговорного процесу.

"Європейська Рада запрошує Єврокомісію схвалити відповідні переговорні механізми як тільки необхідні кроки, викладені у рекомендаціях Єврокомісії від 8 листопада 2023 року, будуть виконані", — наголошується у висновках.

Своєю чергою Україна повинна остаточно впровадити усі сім рекомендацій Єврокомісії, озвучених після надання Україні статусу країни-кандидата на вступ. Україна до березня 2024 року має практично впровадити низку законів і продемонструвати прогрес у боротьбі з корупцією.

Рішення лідерів ЄС означає, що Європейська комісія без подальшого відтермінування починає готувати технічні аспекти переговорів з Україною про членство (так звану переговорну рамку). Її можуть затвердити на наступному саміті ЄС навесні 2024 року, якщо буде визнано, що Україна виконала всі попередні критерії Єврокомісії.

Реформи в Україні на шляху до ЄС

Верховна Рада вже ухвалила переважну більшість необхідних законів: про посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, про посилення інституційні спроможності Національного антикорупційного бюро України (передбачає збільшення граничної чисельності штату НАБУ з 700 до 1000 осіб) і про надання можливості Національному агентству із питань запобігання корупції перевіряти майно посадовців, придбаного до вступу на державну службу.

Крім того, парламент підтримав внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах (передбачено, що заклади вищої освіти приватної форми власності мають право вільного вибору мови навчання, яка є офіційною мовою ЄС).

Ці чотири закони вже підписані президентом Володимиром Зеленським. Тепер їх треба ефективно втілити на практиці.

Водночас ще один законопроект — про лобіювання — вже зареєстровано у парламенті.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський назвав рішення Європейської ради "перемогою всієї Європи". Він також привітав Молдову та особисто президента країни Маю Санду. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.12.2023 02:27