Суд арештував активи російського олігарха Фрідмана в "Альфа-банку"

16 ТРАВНЯ 2022 23:22
Суд арештував активи російського олігарха Михайла Фрідмана в "Альфа-банку" на 12,4 млрд грн.

Про це повідомила у Facebook генеральний прокурор Ірина Венедіктова, пише TrueUA.

“Арештовані активи російського олігарха Фрідмана в "Альфа-банку" на понад 12,4 млрд грн. Це цінні папери кіпрських компаній, афілійованих із бізнесменом, які були на рахунках в банку”, – написала Венедіктова.

Вона нагадала, що раніше за клопотанням прокурорів також були арештовані 469 млн грн коштів з рахунків в "Альфа-банку", які вже готувалися до виведення в Росію.

За словами Венедіктової, з легалізацією цих активів особливо не "заморочувались". Наприклад, оформили удаваний правочин, за яким за космічну суму придбали фірму з копійчаним статутним капіталом.

Рух коштів у російському напрямку почався за кілька тижнів до війни й активізувався з початком повномасштабного вторгнення. Фрідман і підконтрольні йому бізнесмени використали банк та кіпрські компанії, щоб вивести кошти з-під можливих санкцій та інших примусових заходів.

Бізнесмени "були впіймані за руку під час легалізації активів" на 1,1 млрд грн прокуратурою, БЕБ та ДСР Нацполіції у взаємодії із Держфінмоніторингом, Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку та Державною податковою службою України.

Сам Фрідман раніше заявляв, що інформація про виведення активів з "Альфа-банку" (Україна) або легалізацію активів не відповідає дійсності.

Нагадаємо, минулого тижня Личаківський районний суд Львова задовольнив клопотання слідчих Державного бюро розслідувань щодо арешту рухомого та нерухомого майна, яке належить підприємствам родичів народних депутатів від ОПЗЖ Віктора Медведчука й Тараса Козака.

Економіка, 16.05.2022 23:22