Далекобійна крилата ракета Taurus KEPD 350. Ілюстративне фото від MBDA Deutchland

Taurus і Storm Shadow. Чи справді німецькі ракети кращі?

05 ЛЮТОГО 2024 14:00

Не минає і тижня, щоб в інформаційному просторі не зринало питання постачання Україні далекобійних крилатих ракет Taurus. То українська сторона його порушить, чи німецькі партнери зроблять заяву, то Велика Британія втрутиться. Останній випадок особливо цікавий.

Очевидно, британці втомились від нерішучості німців і вирішили зрушити питання з мертвої точки. За інформацією німецького видання Handelsblatt, яке посилається на дипломатів і урядовців, кілька тижнів тому Лондон звернувся до Берліна з пропозицією передати ракети Taurus Британії, а вона натомість передасть Україні додаткові далекобійні ракети Storm Shadow.

Мовляв, якщо Німеччина так турбується за політичні наслідки застосування її ракет проти російських об'єктів (зокрема, Кримського мосту), то така пропозиція розв'язує цю дилему. Адже вражати російські об'єкти будуть британські ракети, тоді як німецькі лише красуватимуться на літаках ВПС Великої Британії під час показових польотів.

Дві ракети Storm Shadow

Дві ракети Storm Shadow під крилами Eurofighter Typhoon. Фото: MBDA

Варто відзначити, що сама Британія з перших місяців війни публічно оголосила, що не заперечуватиме, якщо Україна в рамках захисту від російської агресії завдаватиме ударів з британської зброї по російських об'єктах, навіть якщо вони розташовані на території РФ. У квітні 2022 року про це заявили міністр Збройних сил Великої Британії Джеймс Хіппі й тодішній прем'єр Борис Джонсон, а у січні 2024-го актуальність цих слів підтвердив посол Британії в Україні Мартін Гарріс.

А поки між Києвом, Берліном і Лондоном тривають перемовини на політичному рівні, думки експертного середовища щодо цього питання розділились.

Так, головний редактор профільного видання про озброєння Defence Express Олег Катков скептично ставиться до ракет Taurus ​і вважає їхню унікальність перебільшеною, а саме питання їхньої передачі Україні — заполітизованим.

"Якщо говорити про технічні характеристики, то ракети Storm Shadow / SCALP-EG і Taurus  це брати-близнюки. Storm Shadow і SCALP-EG це взагалі одна ракета, просто різні назви — британська і французька. А Taurus була паралельною розробкою і її різниця аж ні в чому. Це та сама крилата ракета повітряного базування, з тією самою дальністю, системою наведення, бойовою частиною і всіма іншими головними компонентами. Фактично це просто паралельна розробка", — заявляв Олег Катков в ефірі національного телемарафону.

taurus

Габаритні розміри ракети TAURUS вражають. Фото: MBDA Deutchland

Водночас експерт з авіації Валерій Романенко вважає інакше. На його думку, Україна гостро потребує далекобійних ракет Taurus, оскільки такою зброєю змогла б знищувати важливі ворожі об'єкти з безпечної відстані.

"Ракети Taurus дадуть змогу обстрілювати Кримський міст і нарешті його завалити. Поки що він функціонує наполовину, а треба це питання розв'язати раз і назавжди. Якщо проти Storm Shadow / SCALP-EG росіяни ставлять димові завіси, які можуть ускладнювати наведення, то Taurus має в системі наведення міліметровий радіолокатор, який дає змогу точніше уражати цілі", — зазначав Валерій Романенко у коментарі "24 каналу".

Щоб розібратись з цим питанням, розгляньмо ці ракети ближче.

Storm Shadow / SCALP-EG: характеристики

Storm Shadow / SCALP-EG — це франко-британська авіаційна крилата ракета класу "повітря-земля", призначена для знищення важливих стаціонарних цілей, добре захищених засобами протиповітряної оборони. Вона призначена для використання в будь-який час доби, за складних метеоумов та при застосуванні противником засобів радіоелектронної протидії.

Розробка ракети почалася компанією MBDA у 1995 році, перші успішні випробування відбулися у грудні 2000-го, а вже у 2003-му ракета була взята на озброєння британськими й французькими збройними силами.

Основними конструктивними особливостями ракети є висувні аеродинамічні поверхні (крила), завдяки яким її політ здійснюється в режимі проходження рельєфу місцевості по заздалегідь обраному "коридору".

Система керування обладнана приймачем системи супутникової навігації GPS, а на кінцевій ділянці використовується тепловізійна система самонаведення з функцією розпізнавання цілі. Перед наближенням до цілі ракета виконує гірку з подальшим пікіруванням на об'єкт наведення. При цьому кут пікірування може встановлюватися залежно від характеристики цілі. На підльоті ракета "вистрілює" в ціль суб-боєприпас, який пробиває отвір у стіні споруди, в який влітає основний боєприпас і вибухає вже всередині об'єкта з деяким уповільненням (ступінь уповільнення встановлюється залежно від характеристик цілі).

Storm Shadow

Ракета Storm Shadow. Фото: MBDA

Основні технічні характеристики ракети наведені у таблиці нижче. Варто лише відзначити, що ракети випускаються у двох варіантах: для власних збройних сил — з дальністю ураження до 550 км, і експортний варіант — з дальністю ураження 250 км.

Цікаво, що Україна є однією з дев'яти країн світу, на озброєнні яких є ці ракети. Тодішній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес офіційно підтвердив це 11 травня 2023 року. Спеціально під них модернізували бомбардувальники Су-24М 7-ї бригади тактичної авіації Повітряних сил ЗСУ.

"Британські Storm Shadow ми підвішуємо під ліве крило Су-24М, французькі SCALP-EG — під праве. Обидві ракети чудово працюють, без шансів для окупанта", — заявив 15 вересня 2023 року командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук і оприлюднив відповідне відео.

Тут варто зазначити, що хоч це офіційно й не оголошувалось, та все ж вважається, що ЗСУ наразі отримують експортний варіант цих ракет, обмежений радіусом польоту на 250 км. Про далекобійні ракети Storm Shadow / SCALP-EG з радіусом дії на 550 км наразі не повідомлялося навіть на інсайдерському рівні. Але навіть цієї дальності вистачило, щоб навести паніку на російських військових на окупованих територіях. Серед іншого цими ракетами було знищено кілька важливих мостів, два судноремонтних заводи у Криму, три кораблі, підводний човен (вперше в історії крилатими ракетами) і штаб армії РФ у Бердянську разом з генерал-лейтенантом РФ Олегом Цоковим.

Особливості ракет Taurus

Taurus (назва є абревіатурою від Ttarget Adaptive Unitary&Dispenser Robotic Ubiquity System) — це німецько-шведська авіаційна крилата ракета класу "повітря-земля" великої дальності, призначена для високоточних ударів і знищення високозахищених та заглиблених цілей без заходу літака-носія в зону ППО противника.

Розробка і виробництво ракет здійснюється німецькою компанією Taurus Systems GmbH, яка є спільним підприємством MBDA Deutschland і шведської компанії Saab Bofors Dynamics AB. Розробка почалась у 1994 році, перші успішні випробування відбулися у 1999-му, а вже у 2004-му ракета була взята на озброєння німецькими збройними силами.

Основні конструктивні особливості й принцип роботи ракети аналогічні з Storm Shadow / SCALP-EG — такі ж висувні аеродинамічні поверхні (крила), завдяки яким політ ракети здійснюється в режимі проходження рельєфу місцевості по заздалегідь обраному "коридору".

крила ракети Taurus

Висувні крила ракети Taurus. Фото: MBDA Deutchland

А от система керування ракети трохи відрізняється. Вона має комбіновану систему наведення, що складається з трьох підсистем, які дозволяють летіти на великій відстані без підтримки GPS. При цьому висока точність забезпечується автономною інерційною навігаційною системою, яка тимчасово коригується в польоті за даними від РЛС міліметрового діапазону хвиль, що зіставляє ландшафт з наявними на борту еталонними картами місцевості. А на підльоті до цілі, за даними інерційної системи вмикається інфрачервона головка самонаведення, яка забезпечує наведення ракети на кінцевій ділянці польоту.

Основні технічні характеристики ракети наведені у таблиці нижче.

*Ціни вказані згідно з інформацією з відкритих джерел і є орієнтовними, реальні ціни не
розголошуються.

Станом на сьогодні ракети Taurus перебувають на озброєнні лише трьох країн світу: Німеччини, Іспанії й Південної Кореї. Україна може стати четвертою.

Щоб повноцінно оцінити британську ідею з рокіруванням ракет, потрібно знати більше деталей. Зокрема, про які саме ракети Storm Shadow йдеться: на 250 км чи на 550 км. Якщо про другі, то британська пропозиція має вигляд цілком робочий. За великим рахунком — чи нам не все одно чийого виробництва будуть ракети, які знищать Кримський міст?

Якщо ж йдеться про 250-кілометрові ракети Storm Shadow, то це краще, аніж взагалі нічого. Та й ніщо не завадить Україні після такого обміну й далі тиснути на Німеччину з метою досягнення постачання ракет Taurus напряму. Хоча чи виправдано це? Цікаву думку висловив Олег Катков. Головний редактор Defence Express припустив, що, якщо Берлін не хоче передавати Україні крилаті ракети, то, можливо, цілком логічніше MBDA (компанія-виробник крилатих ракет Storm Shadow, SCALP-EG, Taurus, — ред.) було б виділити власні кошти й замовити виробництво додаткових ракет британського чи французького походження, які вже є на конвеєрі, а не Taurus, виробництво яких вже було припинено... Це було б цілком логічно. Втім, війна триває, і питання передачі далекобійних ракет Україні ще поставатиме на порядку денному. 

Денис Крига, спеціально для TrueUA

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 05.02.2024 14:00