Телескоп Hubble зробив фото скупчення зірок: фотофакт

21 ВЕРЕСНЯ 2021 13:14

Це скупчення розташоване в сузір'ї Змієносець, про яке згадував давньогрецький астроном Птолемей.

Як повідомили на сайті обсерваторії, скупчення має назву ESO 520-21, також відоме як Palomar 6. Фото були зроблені за допомогою ширококутної камери Wide Field Camera 3 (WFC3) і вдосконаленою камерою для спостережень (ACS).

Це густе скупчення зірок знаходиться неподалік від центру Чумацького Шляху, де міжзоряний газ і пил поглинають зоряне світло і роблять спостереження складнішими.

Астрономи називають цей процес «почервонінням». Все через те, що поглинання міжзоряною речовиною впливає на деякі довжини хвиль світла більше, ніж на інші, змінюючи кольори астрономічних об’єктів і змушуючи їх виглядати червонішими, ніж вони є насправді.

Зазначається, що сузір'я Змієносець було одним із 48 сузір'їв, що згадується в працях давньогрецького астронома Птолемея, який жив у римській провінції Єгипет.

Телескоп Hubble був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання Discovery. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. 

Фото, 21.09.2021 13:14