Фото: Рixabay

Тенденція стабільного тепла збережеться: синоптик потішив прогнозом погоди на березень

Перший весняний місяць порадує жителів України спокійною, теплою та переважно сонячною погодою. Однак подекуди очікуються заморозки, а також опади у вигляді дощу та мокрого снігу.

Про це повідомив кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич, пише Meteoprog.com.

Синоптик вважає, що тенденція стабільного тепла, яка спостерігалася у лютому, збережеться й у березні. На більшій частині Європи переважатимуть погодні процеси антициклонального характеру.

"У перші дні місяця на сході Європи та в Україні очікується південно-східне перенесення повітряних мас під впливом західної периферії великого та малорухомого азіатського антициклону. Ближче до кінця першої декади на зміну азіатського антициклону прийде область високого тиску з півночі, із районів Скандинавського півострова та країн Балтії", написав Кібальчич.

За його прогнозом, температура повітря в цей період трохи знизиться, до +3….+7°С, але все ще перевищуватиме кліматичну норму. У нічні години очікується зниження температури до -2...-8°С. Вдень за рахунок сонця і малої хмарності прогрів повітря буде доволі жвавим, обіцяє метеоролог.

У другій декаді березня відбудеться певна перебудова атмосферних процесів. Очікується розвиток багатоцентрової області низького тиску над країнами центральної та південної Європи, а також Середземним морем. Це спричинить активізацію циклонічної діяльності та атмосферних фронтів, у тому числі й над територією нашої країни. В цей час збільшиться ймовірність опадів, вони проходитимуть переважно у вигляді дощу, місцями з мокрим снігом. 

"Температура повітря залишиться високою, помітно потеплішають ночі за рахунок щільнішої хмарності", повідомив Кібальчич.

Метеоролог зауважив, що після 18 – 20 березня інтенсивність та повторюваність опадів у вигляді дощів ще більше зросте, особливо у західних північних та центральних областях нашої країни. Переважатиме західне та південно-західне перенесення повітряних мас, тому температурне тло, як і раніше, збережеться вищим за норму з незначними міждобовими коливаннями. В окремі дні можливі нічні приморозки місцями до -1…-7°С (окрім південної частини).

За висновком метеоролога, середньомісячна температура березня по всій Україні очікується вищою за норму на 2 – 3,5°С і коливатиметься в межах +1…+6 °С, в Одеській та місцями західних областях +7…+8 °С; у Карпатах близько 0°С. 

"Імовірність опадів помітно збільшиться у другій половині місяця, коли нашу країну частіше відвідуватимуть циклони та атмосферні фронти й сумарно за місяць сума опадів опиниться в межах норми, у західних областях місцями вище за норму на 15-30%", прогнозує Кібальчич.

Нагадаємо, останній місяць зими в Україні, за прогнозом Кібальчича, мав бути досить теплим, однак з температурними гойдалками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.03.2024 12:05