Фото: Pixabay

Якою буде погода у лютому: синоптик попередив про температурні гойдалки

Останній місяць зими в Україні буде досить теплим, однак з температурними гойдалками. Вже з другої половини лютого стовпчики термометрів часто підійматимуться вище нуля. Проте очікуються хуртовини, штурмові вітри ти навіть грози.

Про це повідомляє кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич, пише Meteoprog.com.

"Останній місяць календарної зими на території України характеризується поступовим підвищенням температурного фону. Однак, часто трапляються вторгнення арктичного морозного повітря, хуртовини, штормові вітри та локальні грози. Загалом місяць нестійкий, з примхливою погодою та різкими коливаннями метеорологічних величин", — попередив він.

За прогнозом синоптика, у лютому очікується розвиток досить стабільного зонального перенесення повітряних мас із північної частини Атлантичного океану на схід через всю Європу. Своєю чергою, атлантичні циклони, що зміщуються у східному напрямку, втягуватимуть у свою циркуляцію тепле та вологе субтропічне повітря із Середземномор'я та північної Африки. Отже, на тлі південно-західних вітрів у центральній, південній та східній Європі температура повітря в середньому за місяць очікується вищою за норму.

"Оскільки переважатиме поле зниженого тиску, то кількість опадів очікується достатньою, місцями у два-три рази вищою за кліматичну норму", — заявив Кібальчич.

Синоптик проінформував, що найвищі температурні показники очікуються у західних, південних та центральних областях. На початку лютого на Одещині та у Криму можливе прогрівання повітря в денні години вище +10°C, а ближче до середини лютого повітря прогріватиметься до +15…+20°C в окремі дні. У східній частині, у північних областях та на Поліссі буде трохи прохолодніше.

В загальному середня температура за місяць по країні коливатиметься в межах -2…+4°C. Це приблизно на 2-5 °C вище за кліматичну норму. Наприкінці першої декади лютого і після 20 числа можливі короткочасні періоди похолодання, проте без сильних морозів.

У лютому опади будуть випадати відносно рівномірно впродовж усього місяця. Їх сумарна кількість очікується в межах 30-70 мм, у західних областях місцями 80-110 мм, що близько норми, місцями вище за норму на 20-40%. Сніговий покрив спостерігатиметься епізодично переважно у західних, північних та східних регіонах. Переважна частина опадів випадатиме у вигляді дощів, особливо у південній половині та Криму.

Нагадаємо, протягом 2023 року у Києві зафіксували майже 50 температурних рекордів. Середньорічна температура у столиці становила +10,8°C. Цей показник на 1,8°C перевищує кліматичну норму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.02.2024 03:57