Тисячі людей тікають з М'янми до Бангладешу через загострення конфлікту

30 СЕРПНЯ 2017 13:37

Представники мусульманської меншини рохінджа тікають із М'янми до сусіднього Бангладешу внаслідок загострення конфлікту між військовими та повстанцями-мусульманами.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на DW.  

Понад 18 тисяч представників меншини рохінджа, які сповідують іслам у переважно буддистській М'янмі, втекли за останній тиждень до сусіднього Бангладеш.   

Зазначаэться, що, кордон перетнули дев'ять тисяч біженців. Скільки точно перебувають іще на кордоні - невідомо, однак повідомляється про «тисячі» осіб, які досі перебувають у сірій зоні між двома країнами.  

Причиною масового руху біженців з М'янми до Бангладеш стала ескалація протистояння між мусульманськими повстанцями з меншини рохінджа та збройними силами М'янми на півночі штату Ракхайн.   

Минулої п'ятниці, 25 серпня, повстанці вчинили низку нападів на силовиків. Цій ескалації передували спецоперації військових проти повстанців у відповідь на серію скоординованих атак з боку повстанців у жовтні минулого року.   

За даними влади М'янми, внаслідок сутичок загинули щонайменше 109 осіб. Із них більшість - повстанці, однак серед загиблих є і військові, і цивільні.  

Представники рохінджа вже довгий час є жертвами дискримінації у М'янмі. Зокрема, їм відмовляють у громадянстві країни і називають нелегальними мігрантами, хоча ця етнічна група заявляє про свою історичну приналежність до територій сучасної М'янми.   

В ООН засудили атаки бойовиків, однак при цьому закликали владу М'янми захищати цивільних незалежно від їхньої етнічної та релігійної приналеженості та звернулися до Бангладеш із закликом пропустити на кордоні біженців.

 

Світ, 30.08.2017 13:37