Трамп готовий визнати Голанські висоти ізраїльськими

22 БЕРЕЗНЯ 2019 09:50

Сполучені Штати повинні визнати суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами. З такою заявою в виступив глава Білого дому Дональд Трамп. За його словами, Голани мають ключове значення для безпеки єврейської держави і стабільності всього регіону.

У той же час офіційного рішення американського керівництва і дипломатів на цей рахунок немає. Декількома днями раніше офіційний Вашингтон перестав використовувати термін «окуповані Ізраїлем території» щодо Голанських висот. За словами держсекретаря Майкла Помпео, це не випадковість, проте коментувати заяву Трампа він відмовився.

В Ізраїлі проте вважають заяву президента США проривом:

«Президент Трамп щойно увійшов в історію - в той самий момент, коли Іран намагається використовувати Сирію як плацдарм для знищення Ізраїлю. Трамп всьому світу відправив послання про те, що Америка - на боці Ізраїлю», - заявив прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху.

Голанські висоти входили до складу Сирії з моменту проголошення незалежності країни і до 1967 року, коли після Шестиденної війни їх більша частина опинилася під контролем Ізраїлю.

Міжнародне співтовариство суверенітет єврейської держави над Голанах не визнає, повідомляє Euro News.

Політика, 22.03.2019 09:50