Трамп в Британії: від банкету до протестів

04 ЧЕРВНЯ 2019 12:20

Під скрипкові акорди гімну «Боже, бережи королеву!» запрошені займали місця на урочистому банкеті на честь президента США і його дружини, повідомляє Euro News.

Королева звернулася до лідера США з такими словами: «Я впевнена, що цінності, які ми поділяємо і інтереси, які нас об'єднують, залишаються запорукою нашої дружби. Сьогодні ми тут вітаємо нашого союзника, який допомагав нам на протязі довгого часу забезпечувати нашу безпеку і захищати нас, коли це було необхідно».

«Від імені всіх американців, я хочу підняти цей келих за міцну дружбу наших народів, за життєздатність наших націй і за продовження такого блискучого царювання Вашої Величності», - відповів їй Дональд Трамп.

Але не всі піддані монарха поділяють симпатії до президента США. І Трамп відповідає їм взаємністю.

На невдоволення мера Лондона Садика Хана Трамп відповів твітом, в якому назвав градоначальника британської столиці «безнадійним невдахою», якому краще не лізти в дипломатію, а займатися злочинністю у ввіреному йому місті.

Перший день державного візиту президента США був складений з урахуванням дипломатичного протоколу. Зустріч в Букінгемському палаці і гвардійський вітання.

Королівські артилерійські розрахунки справили салют на честь гостей. На зустріч з Трампом прийшов спадкоємець престолу принц Чарльз і його дружина герцогиня Корнуольська.

За цим заходом було покладання вінка до могили Невідомого солдата у Вестмінстерському абатстві.

У середу Трамп братиме участь в урочистостях, присвячених 75-ій річниці висадки союзників у Нормандії, цей день вважається відкриттям другого фронту.

І якщо перший день візиту був вщерть заповнений світськими обов'язками, то у вівторок президента США чекають переговори, на них, зокрема, буде обговорюватися торговельну угоду, яке Британія має намір укласти з США після виходу з ЄС.

На вівторок сплановані також протести тих, хто незадоволений візитом американського лідера в Сполучене Королівство.

У запланованих акціях має намір взяти участь і лідер Лейбористської партії Джеремі Корбін.

Світ, 04.06.2019 12:20