Фото: mil.gov.ua

З Міністерства оборони почали звільнятися заступники Резнікова

Три заступники міністра оборони написали заяви про відставку. Зокрема, йдеться про Володимира Гаврилова та Андрія Шевченка.

Про це повідомив народний депутат України Олексій Гончаренко. За словами народного обранця, три заступники подали заяви про відставку після залишення посади колишнім очільником Міноборони Олексієм Резніковим.

Згодом Олексій Гончаренко додав, що по Віталію Дейнезі поки питання не вирішене.

"Дейнега заявив, що нікуди поки не йде. Але якщо не домовиться з новим міністром оборони — напише заяву про звільнення", — написав народний депутат.

заступники міністра оборони

Володимир Гаврилов та Андрій Шевченко

Відставка заступників міністрів: що сказав Віталій Дейнега

Віталій Дейнега у своєму дописі в Facebook зазначив, що не збирається йти з посади й хоче "завершити почате в Міноборони".

"Щодо мене особисто – то я хочу завершити почате в Міноборони. Завершити капітальний, а не ямковий ремонт і глибоку модернізацію оборонного ІТ сектору. Є ті кому це невигідно. Є багато гравців яким геть не вигідно сильне МО під час війни. Для когось зняття мене з посади стане порятунок від звільнення, для когось — надією відпетляти від значно серйозніших юридичних наслідків, для когось — можливістю ослабити одне з ключових відомств в державі на свою користь", — написав Дейнега.

Раніше повідомлялось, що народні депутати у вівторок, 5 вересня, звільнили з посади міністра оборони України Олексія Резнікова. Відповідне рішення підтримали 327 парламентарів.

Скандали за участі Резнікова

Нещодавно Олексій Резніков потрапив у скандал через закупівлю Міноборони зимових курток для ЗСУ. Так, Міноборони восени 2022 року уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на постачання зимового одягу. За даними ЗМІ, ця фірма лише у жовтні-грудні ввезла до України з Туреччини 233 тисячі курток на 20 мільйонів доларів і 202 тисяч штанів на 13 мільйонів доларів. Ціна була прийнятною як для зимового одягу. Куртки від турків йшли по 86 доларів. Інший постачальник з Болгарії ввіз для Міноборони з Китаю куртки по 95 доларів. Але проблема в тому, що з Туреччини насправді їхали не зимові куртки, а літні.

ЗМІ писали, що середня вага китайських курток була два кілограми, а турецької — 1,1 кілограма. Це дуже схоже на різницю між літнім жакетиком і зимовою теплою курткою.

Журналісти оприлюднили пакет супровідних документів на одну з партій товару від Vector avia, де видно, як 4900 курток загальною вартістю 142 тисячі доларів "перетворюються" на 4900 курток за 421 тисячу доларів. Згодом виявилося, що одним із власників турецької фірми, у якої Міноборони України закупило літні куртки для війська за ціною зимових, виявився племінник народного депутата. До махінацій із закупівлями може бути причетний нардеп від "Слуги народу" Геннадій Касай.

Олексій Резніков запропонував спір Михайлу Ткачу та Анастасії Радіній у відповідь на звинувачення у закупівлі та постачанні літніх курток замість зимових для військових Збройних сил України. Резніков сказав, якщо виявиться, що Міністерство оборони справді поставило 180 тисяч літніх курток замість зимових, то міністр обіцяє подати у відставку. Якщо ж виявиться, що були поставлені 180 тисяч зимових курток, а не літніх, то народна депутатка Анастасія Радіна, яка теж критикувала відомство, має скласти мандат, а журналіст Михайло Ткач — піти з видання УП і на три роки припинити займатися журналістикою.

Журналіст у відповідь зазначив, що з моменту виходу розслідування в Україні так і не побачили будь-яких пояснень з приводу сумнівних закупівель. Натомість очільник відомства "був змушений опускатися до неміністерського рівня тиску на ЗМІ". Народна депутатка вважає, що міністр воюючої країни не мав би втрачати час на боротьбу із журналістами, які вже допомогти зекономити десять мільярдів гривень для забезпечення армії.

Нагадаємо, раніше нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк інформував, що Резніков, якщо більше не буде гучних скандалів, стане послом України у Великій Британії. 

За даними ЗМІ, очолити Фонд державного майна замість Рустема Умєрова може Ольга Піщанська, яка нині є головою Антимонопольного комітету. Найближчими днями у цьому відомстві також проведуть кадрові ротації: Піщанська вже подала заяву про відставку, а на її місце планують призначити голову Донецької обласної військової адміністрації Павла Кириленка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.09.2023 13:05