Фото: rada.gov.ua

Ще одна європейська країна визнала Голодомор геноцидом українського народу

У середу, 25 жовтня, парламент Уельсу ухвалив рішення, яким визнав Голодомор 1932-33 років в Україні геноцидом українського народу.

Про це в соцмережі Х (Twitter) повідомило посольство України у Великій Британії. 

У заяві на сайті парламенту Уельсу зазначається, що Голодомор був заздалегідь спланованим злочином, вчиненим і очолюваним Сталіним та радянським урядом проти народу України, розглядає Голодомор як акт геноциду і продовжує підтримувати народ України, який протистоїть незаконній війні, розв'язаній Путіним.

"Ми вдячні Senedd за визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом, вчиненим проти українців. Це важлива віха у відновленні історичної справедливості та підвищенні обізнаності про мільйони невинних жертв", — йдеться у повідомленні українського посольства.

Які країни також визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу

Уельс — не єдина країна, яка визнала Голодомор геноцидом українського народу. Так, 23 травня декларацію ухвалили в Словенії. 17 травня Верхня палата парламенту Франції теж визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. 23 березня таке рішення ухвалив парламент Ісландії, а згодом і палата представників Бельгії.  

У лютому профільний комітет італійського парламенту визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. А у грудні 2022 року таке рішення ухвалив і чеський Сенат.

Нагадаємо, у Великій Британії теж ухвалили резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. Відповідне рішення одноголосно було ухвалено Палатою громад у четвер, 25 травня.

Відзначимо, Хорватія визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Відповідну декларацію прийняв парламент країни. 

Загалом уже 28 держав визнали Голодомор геноцидом українського народу на державному рівні, ще в чотирьох країнах ухвалені рішення однією з палат парламенту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.10.2023 20:55