Фото: Офіс президента

Що буде із законопроектом про мобілізацію в Україні: у Зеленського виступили з роз'ясненням

На розгляд Верховної Ради буде виноситись законопроект про мобілізацію лише після обговорення та внесення відповідних змін. У нинішньому вигляді він не має шансів набрати необхідну кількість голосів.

Таку заяву в ефірі загальнонаціонального марафону зробив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк. За словами посадовця, війна, яку ми сьогодні маємо на території України, потребує правильного юридичного оформлення і щодо мобілізаційних процесів. 

"Той закон, який сьогодні використовується, не відповідає нинішнім реаліям. І тому це дуже добре, що на рівні Генштабу, Міноборони, Мінфіну чи Кабміну в цілому, на рівні профільних комітетів Ради, на рівні експертного середовища відбувається дискусія. Це правильно. Тому що юридичні зміни треба внести в цей закон, тобто мається на увазі через відповідний законопроект", — сказав Подоляк.

У законопроект внесуть поправки

Подоляк наголосив, що законопроект про мобілізацію не винесуть на голосування у поточному вигляді.

"Ні. Безумовно, для того і вноситься певний законопроект — для обговорення. Після того, як буде все враховано, будуть внесені відповідні зміни, і ми отримаємо більш-менш оптимальний законопроєкт, який враховує, що в нас довга, масштабна, інтенсивна війна, і РФ не буде десь там зупинятись, вона буде тиснути, доки не програє цю війну. Маємо це все враховувати", — сказав Подоляк.

Він також зауважив, що в демократичному суспільстві завжди є місце дискусії, що дозволяє отримати максимально ефективний результат.

"Попри те, що традиційно для України спочатку багато хейту, багато токсичності, скандалів, але поступово, побачите, цей законопроєкт буде врегульовано так, щоб там були відповідні правильні нормативні позиції. Після цього, безумовно, парламент буде його голосувати в першому, другому читанні, і будемо мати новий закон про мобілізацію", — наголосив Подоляк.

Він також зауважив, що все суспільство має зрозуміти, що в Україні йде велика війна.

"Якщо Росія не програє цю війну, вона захоче встановити тут окупаційний режим із відповідними трагічними наслідками для десятків чи сотень тисяч громадян України. Треба це усвідомити", — резюмував радник голови Офісу президента.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 25 грудня вніс до Верховної Ради законопроекти, які передбачають суттєві зміни у процесі мобілізації та покарання для ухилянтів. Тепер на військовозобов'язаних, які намагаються уникнути призову, чекає чимало заборон та покарань від держави. Зокрема, пропонується заборонити ухилянтам виїжджати за кордон. Також на законодавчому рівні у Кабміні хочуть заборонити проведення операцій з рухомим та нерухомим майном, накласти обмеження на право керувати транспортним засобом та отримувати посвідчення водія, а також розпоряджатися грошима та іншими цінностями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.12.2023 19:42