Фото: МОЗ

Що робити у випадку теракту на Запорізькій АЕС: відповідь міністра охорони здоров'я

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко пояснив алгоритм дій у випадку теракту російських військових на Запорізькій АЕС. Органи влади проводять відповідні навчання, щоб захистити максимум людей у зоні враження

Про це в коментарі ЗМІ розповів глава МОЗ. 

Він зазначив, що до радіаційної аварії неможливо підготуватися і неможливо захистити від її наслідків все населення. Також очільник МОЗ наголосив, що наразі неможливо спрогнозувати силу вибуху, який росіяни можуть вчинити на ЗАЕС.

"Ми говоримо, що є реактори, які на холодному (зупині, — ред.) працюють і є реактори, які працюють на гарячому. Тому, коли ми говорили про холодне, зараз з’явилися публікації, що там не буде радіоактивного йоду. Але є гарячі реактори, в яких буде радіоактивний йод. Тому чітко треба слухати рекомендації. Якщо стається щось, то органи державної влади, в тому числі Міністерство охорони здоров’я вийде з певною комунікацією, що треба зробити першочергово", — зазначив міністр.

Він зазначає, що таблетки від радіації не існує, є ті, які захищають щитовидну залозу. МОЗ роздало таблетки йодиду калію мешканцям прилеглої території до ЗАЕС. Водночас, запевняє Віктор Ляшко, Київ не відчує наслідків у разі ядерного теракту на ЗАЕС.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 22 червня повідомив, що Росія розглядає сценарій теракту на Запорізькій атомній електростанції з викидом радіації, і світ має діяти. Інформацію, що російські окупанти готують теракт на захопленій ЗАЕС, главі держави українська розвідка.

Через кілька днів начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов розповів, що росіяни мають готовий план з ймовірного підриву Запорізької АЕС. Для цього не вистачає лише наказу. На ситуацію вже відреагували США. Сенатори від двох американських партій закликали активувати статтю 5 договору НАТО щодо ядерного теракту Росії на території України.

Також TrueUA поспілкувався з експертом з атомної енергетики Людвігом Литвинським з приводу ситуації на ЗАЕС й щодо того, якими можуть бути сценарії ймовірного підриву станції та скільки часу знадобиться на ліквідацію наслідків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.06.2023 16:59