Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Джерело: Bloomberg

Туреччина готує третю зустріч щодо миру в Україні: Росію не запрошують

Туреччина готується прийняти третю міжнародну зустріч радників з національної безпеки, які працюють над підтримкою мирного саміту. За попередньою інформацією, вона відбудеться до кінця цього місяця в Стамбулі.

Про це повідомив Bloomberg із посиланням на власні джерела. Як відомо, раніше такі переговори відбувалися в Данії та Саудівській Аравії в серпні.

"Учасники обговорюватимуть ідеї досягнення міцного миру в Україні. Очікується, що в зустрічі візьме участь обмежена кількість офіційних осіб, у тому числі представників США. Білий дім наразі не визначив, хто саме братиме участь", — сказано в статті.

Росію на переговори не запросили. До того ж РФ засудила попередні зустрічі, назвавши їх "нелегітимними".

На попередніх зустрічах, зазначають аналітики, Україна та союзники намагалися переконати країни, які здебільшого залишалися нейтральними щодо агресії Росії, — такі як Бразилія чи Індія. Такі переговори є додатковою можливістю для України пояснити свою позицію безпосередньо цим країнам.

"На порядку денному — мирний план Володимира Зеленського та зусилля президента України провести глобальний саміт щодо цих пропозицій пізніше цього року. План Зеленського з 10 пунктів передбачає повне виведення російських військ з України, а також охоплює такі теми, як забезпечення продовольчої та ядерної безпеки", — нагадав Bloomberg.

Видання додало, що зустріч відбудеться в той момент, коли контрнаступ України проти російських військ просувається повільно. Водночас виникає все більше занепокоєння щодо політичної підтримки США через останні події в країні.

Україна та союзники хочуть, щоби Китай теж узяв участь у наступному раунді обговорень, але поки що невідомо, чи Пекін надішле свого представника. Південну Африку називали можливим місцем для наступного раунду переговорів, але тамтешні лідери відмовилися через логістичні міркування — країна готується до саміту "Акт про зростання та можливості в Африці" в Йоганнесбурзі в листопаді.

Нагадаємо, що 3 жовтня президент США Джо Байден провів телефонну конференцію з лідерами країн G7 та Євросоюзу. Головна мета — донести до союзників тезу про те, що Вашингтон і надалі допомагатиме Києву в боротьбі з російською агресією. Адміністрація Байдена намагається переконати союзників США в тому, що військова допомога Україні триватиме, попри збільшення кількості республіканців у Конгресі, які виступають проти неї.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.10.2023 10:40