Тоні Блінкен і Джо Байден. Джерело: axios

Головна тема — допомога Україні: Байден проведе переговори з лідерами країн G7 та Євросоюзу

Президент США Джо Байден проведе телефонну конференцію з лідерами країн G7 та Євросоюзу. Головна мета — донести до союзників тезу про те, що Вашингтон і надалі допомагатиме Києву в боротьбі з російською агресією.

Про це повідомив Axios. За інформацією видання, адміністрація Байдена намагається переконати союзників США в тому, що військова допомога Україні триватиме, попри збільшення кількості республіканців у Конгресі, які виступають проти неї.

"Роз'яснювальна робота продовжиться у вівторок, оскільки Байден та держсекретар Ентоні Блінкен планують зателефонувати декільком своїм колегам у Європі. Байден планує провести телеконференцію з лідерами країн G7 та низкою інших європейських союзників", — йдеться у статті.

Зокрема, один європейський дипломат сказав Axios, що команда Байдена планує повідомити союзників, що працює над угодою з Конгресом, яка дозволяє продовжувати військову допомогу Україні. Зокрема, конференція має на меті послаблення побоювань, що протидія Республіканській партії може дати Володимиру Путіну новий поштовх у його прагненні захопити владу в Україні взимку.

Як відомо, проблема з подальшою допомогою США Україні виникла після того, як ультраправі республіканці розпочали блокувати прийняття бюджетних законопроектів на наступний фінансовий рік, вимагаючи урізати, на їхню думку, зайві витрати. Дійшло до того, що уряду США загрожував так званий "шатдаун" — припинення роботи. Зокрема, вони виступали проти додаткової допомоги Україні.

Нагадаємо, що республіканець Метт Ґетц подав клопотання про усунення спікера Палати представників Кевіна Маккарті. Це відбувається на тлі загострення через ухвалення законопроекту про фінансування урядових установ і виділення допомоги Україні. Таке клопотання є рідкісним явищем для США — його подавали лише двічі за минуле століття, і досі жодного спікера не усунули таким чином.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.10.2023 12:23