Туреччина погодилася на вступ Швеції та Фінляндії до НАТО

28 ЧЕРВНЯ 2022 21:59

Сьогодні, перед офіційним відкриттям саміту НАТО в Мадриді, турецька сторона погодилася на вступ Швеції та Фінляндії до альянсу.

Про це повідомив у Twitter брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Юзвяк.

"Білий дим від Туреччини. Швеція та Фінляндія будуть у НАТО", – зазначив він.

Відомо, що метафора "білий дим" використана за аналогією до процедури обрання нового Папи Римського у Ватикані. Після того, як конклав обирає нового Папу, з пічної труби здіймається білий дим над Сікстинською капелою. У разі метафора означає згоду у спірному питанні.

Цю інформацію підтвердила й адміністрація президента Фінляндії Саулі Ніїністе. Перед початком саміту відбулися переговори з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом, прем'єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон за сприяння Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

"В результаті міністри закордонних справ підписали тристоронній меморандум, який підтверджує, що Туреччина на Мадридському саміті цього тижня підтримає запрошення Фінляндії та Швеції стати членами НАТО", – йдеться у повідомленні.

Документ планують доопрацювати на саміті НАТО у Мадриді, який триває з 28 по 30 червня.

Нагадаємо, 18 травня Фінляндія та Швеція подали заявки на членство в НАТО. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг назвав це рішення "історичним кроком", адже Швеція принципово не вступала у військові союзи понад 200 років, а Фінляндія зберігала нейтралітет із Другої світової війни.

Однак перешкодою для вступу шведів та фінів до НАТО стала Туреччина, яка заблокувала початок переговорів. Вона поставила під сумнів надії на швидкий вступ двох скандинавських країн.

Світ, 28.06.2022 21:59