Туристичний бум в Чорнобилі

06 ЧЕРВНЯ 2019 22:19

Успіх британо-американського міні-серіалу, який розповідає про одну з найстрашніших техногенних катастроф в світі, викликав справжній туристичний бум в двох покинутих містах Київської області - Чорнобилі і Прип'яті.

Попит на екскурсії, в тому числі англомовні, кожна з яких коштує близько 100 доларів, зріс майже вдвічі, повідомляє Euro News.

Перші туристи тут з'явилися в середині 90-х. Але тільки в 2010 було прийнято рішення відкрити зону для всіх бажаючих.

У квітні виповнилося 33 роки з моменту аварії, що сталася через невдалих випробувань четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС, в результаті якої радіоактивна хмара накрила майже всю Європу.

У 1990-ті роки, після того, як були проведені заходи по ліквідації наслідків аварії і значно знизився рівень радіації в районі станції і на прилеглих територіях, Чорнобильська зона відчуження стала популярним об'єктом відвідування: як легальних екскурсій, так і нелегальних проникнень.

В результаті катастрофи загинули понад 30 людей, про кількість померлих від наслідків опромінення сперечаються досі. Всесвітня організація охорони здоров'я називає цифру в 9 тисяч осіб, за іншими джерелами - до десятків тисяч.

Суспільство, 06.06.2019 22:19