У 2021 році в Україні підвищився рівень прозорості у сфері енергетики

09 ГРУДНЯ 2021 16:32

У порівнянні з минулорічною оцінкою індекс прозорості в енергетиці збільшився на 5 пунктів. Про це йдеться у щорічному дослідженні «Індекс прозорості енергетики», підготовленому в рамках Проекту USAID «Прозорість енергетичного сектору» аналітичним центром DiXi Group.

Як на сайті КМУ зазначається, що загальний бал України за оцінюванням, проведеним у 2021 році, становить 63 із 100 можливих. Це свідчить про середню прозорість енергетичного сектору. Водночас, порівняно з минулорічною оцінкою, прозорість за більшістю категорій зросла, а сам Індекс збільшився на 5 пунктів.

Найбільший прогрес спостерігається у категоріях «Звітність» та «Природні монополії» (відповідно, +18 та +11 пунктів). Уперше за чотири роки оцінювання дві категорії - «Природні монополії» та «Споживання» - досягли зони доброї прозорості.

Після запровадження у 2020 році нових правил ринку електричної енергії прозорість сектору почала зростати швидше. Цьогорічне оцінювання показало відчутний прогрес на обох ринках - «Електрична енергія» (+7 пунктів) та «Природний газ» (+8 пунктів), які перейшли із середньої в зону доброї прозорості.

Міненерго продемонструвало позитивну динаміку і перейшло у зону середньої прозорості. Держенергоефективності також продемонструвало прогрес і перейшло в зону доброї прозорості.

Суспільство, 09.12.2021 16:32