Пожежа в Данії. Джерело: соцмережі

У Данії спалахнула пожежа в історичній будівлі фондової біржі: обвалився шпиль (відео)

У вівторок, 16 квітня, зранку, в Копенгагені спалахнула масштабна пожежа у будівлі копенгагенської біржі Берсен. Там, серед іншого, зберігаються твори мистецтва, головна її окраса — спіральний шпиль на даху — вже обвалився.

Про це повідомив TV2. Журналісти зазначили, що пожежа в одній із найстаріших будівель данської столиці розпочалася у ранкові години вівторка. Поліція одразу перекрила прилеглі вулиці та спрямувала рух альтернативними маршрутами.

У будівлі Берсен, яку добудували 1625 року, розміщуються декілька офісів. Усіх людей евакуювали, багато хто з присутніх на місці забігав у будівлю, щоби винести розвішені на стінах твори мистецтва. Спіральний шпиль на даху, головна окраса будівлі, опинився в епіцентрі пожежі та невдовзі обвалився.

"Палають 400 років нашої культурної спадщини", — прокоментував міністр культури Якоб Енгель-Шмідт.

Роботу вогнеборців ускладнює мідна покрівля, яка фактично утримує жар всередині, а також встановлені довкола будівельні риштування, оскільки там відбувалися реставраційні роботи.

"Ми викликали техніку для зняття частини покрівлі, щоби можна було ефективніше гасити полум’я ззовні. Тому що вода просто стікає покрівлею. Це той тип пожежі, яких ми найбільше боїмося, адже це дуже цінні історичні будівлі", — пояснив начальник команди реагування Франк Трір Міккельсен.

Пожежники зазначили, що першочергово будуть намагатися запобігти подальшому поширенню вогню в обидвох напрямках від осередку, а якщо це не буде вдаватися — зосередяться на захисті навітряної сторони, куди полум’я простіше не пустити, та прилеглих будівель.

Будівля перебувала у процесі реставрації, під час якої хотіли виправити недоліки реставрації у ХІХ сторіччі та повернути фасаду його оригінальний вигляд. За свою історію будівля не раз переживала інші пожежі в історичному центрі.

Нагадаємо, що наприкінці березня у Бразилії в місті Ресіфі сталася масштабна пожежа, горів 33-поверховий хмарочос. На ліквідацію прибуло півсотні вогнеборців і 13 автівок пожежної охорони — обійшлося без жертв.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.04.2024 12:23