Заступник речника Держдепу США Ведант Пател під час брифінгу 11 січня 2024 року. Скріншот з відео

У Держдепі спростували застереження про розкрадання американської зброї, яку отримала Україна

На сьогодні відсутня будь-яка достовірна інформація, що могла би вказувати на розкрадання або потрапляння в чужі руки озброєння, яке отримала Україна як військову допомогу.

Про це заявив речник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки Ведант Пател, передає "Укрінформ".

"Проводяться процедури інвентаризації, і наразі немає достовірної інформації, яка вказувала би на незаконне перенаправлення з України сучасної звичайної зброї, наданої Сполученими Штатами", — зазначив Пател.

За докладною інформацією з цього приводу він порадив журналістам звернутися до Міністерства оборони Сполучених Штатів.

Раніше американська газета The New York Times написала із посиланням на доповідь генерального інспектора Пентагону, що "американські військові чиновники та дипломати нібито не змогли швидко або повною мірою забезпечити облік 40 тисяч одиниць зброї, яку надали Україні". Серед видів таких озброєнь були вказані переносні ракетні установки, дрони-камікадзе, прибори нічного бачення та інше приладдя на один мільярд доларів.

Моніторинг використання наданої зброї Україні

США та Україна погодили план спільного моніторингу наданої американської зброї. Сторони визначили низку критеріїв, за яким фахівці надаватимуть висновки щодо умов передачі, захисту, зберігання та використання зброї. Такою є вимога американського уряду, встановлена для всіх держав-отримувачів озброєння.

Також Штати відкрили гарячу лінію, куди може звернутися будь-хто на умовах анонімності, щоб повідомити про факти корупції у сфері військової допомоги Україні, а Міністерство оборони України створило дворівневу систему закупівель за стандартами НАТО.

Нагадаємо, раніше координатор Ради нацбезпеки США Джон Кірбі заявив, що країна не виявила жодних ознак зловживань зі зброєю, наданої Україні. З цією метою в Києві працюють фахівці зі США

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.01.2024 00:37