Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

США зробили заяву щодо можливих зловживань з наданою Україні зброєю

Сполучені Штати не виявили жодних ознак зловживань зі зброєю, наданої Україні. З цією метою в Києві працюють фахівці зі США.

Таку заяву зробив координатор Ради нацбезпеки США Джон Кірбі, пише "Укрінформ".

"Ми не бачили жодних ознак того, що цього (відповідальності в Україні, — ред.) немає, або щоби мала місце широкомасштабна корупція чи зловживання з боку української армії", — сказав він.

Кірбі також наголосив, що з боку США відбувається безпосередня взаємодія з українською стороною щодо звітності в цьому питанні. Саме з цією метою в Києві працюють фахівці зі США.

"Українці розуміють нашу необхідність у підзвітності. Вони поділяють це, і вони дали зрозуміти, що готові працювати з нами над заходами підзвітності для всіх систем, які надаються", — резюмував представник адміністрації президента США.

Варто відзначити, що 27 грудня 2023 року Сполучені Штати Америки надали Україні новий пакет військової допомоги. Його розмір складає 250 мільйонів доларів.

Моніторинг використання наданої зброї Україні

США та Україна погодили план спільного моніторингу наданої американської зброї. Сторони визначили низку критеріїв, за яким фахівці надаватимуть висновки щодо умов передачі, захисту, зберігання та використання зброї. Такою є вимога американського уряду, встановлена для всіх держав-отримувачів озброєння.

Також Штати відкрили гарячу лінію, куди може звернутися будь-хто на умовах анонімності, щоб повідомити про факти корупції у сфері військової допомоги Україні, а Міністерство оборони України створило дворівневу систему закупівель за стандартами НАТО.

Нагадаємо, 23 грудня 2023 року президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав законопроект про бюджет США на потреби національної оборони на 2024-й. У документі передбачені кошти й для України — 300 мільйонів доларів.

До того ж конгресмен-демократ Майк Квіґлі заявив, що вже у середині січня конгрес США зможе ухвалити пакет допомоги для України, який покриє основні потреби Києва до кінця року. Влада США також розробила запасний план, якщо відповідний законопроект не буде схвалений.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.01.2024 06:15