Фото: Офіс президента України

Байден підписав рекордний оборонний бюджет США: скільки коштів передбачено для України

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав законопроект про бюджет США на потреби національної оборони на 2024 рік. У документі передбачені кошти й для України — 300 мільйонів доларів.

Про це йдеться у заяві, яку опублікувала адміністрація президента США. 

"Сьогодні я підписав закон H.R. 2670, "Закон про дозвіл на національну оборону (NDAA) на 2024 фінансовий рік" ("Акт"). Закон дозволяє асигнування на фінансовий рік головним чином для програм національної безпеки Міністерства оборони, Міністерства енергетики, Державного департаменту та розвідувального співтовариства", — йдеться в повідомленні.

Країна наступного року направить рекордні 886,3 мільярда доларів на військові витрати. До того ж документ надає критично важливі повноваження, необхідні для створення армії, яка покликана "стримувати майбутні конфлікти, одночасно підтримуючи військовослужбовців, їхні подружжя та сім’ї, які щодня виконують цю місію".

Як пише CNN, законопроект продовжує дію Ініціативи з надання безпекової допомоги Україні, санкціонуючи в її межах виділення 300 мільйонів доларів на 2024 і 2025 фінансові роки (тобто до вересня 2025-го).

Програма передбачає фінансування федерального уряду для оплати промисловості за виробництво зброї та безпекової допомоги для поставок в Україну, замість того, щоб брати кошти безпосередньо зі збройних запасів США.

Важливо розуміти, що кошти для підтримки України, закладені в оборонний бюджет США, є окремими від проекту про додаткове фінансування на 111 мільярдів доларів, який досі не ухвалили у Конгресі.

Нагадаємо, конгресмен-демократ Майк Квіґлі заявив, що вже у середині січня конгрес США зможе ухвалити пакет допомоги для України, який покриє основні потреби Києва до кінця року. Влада США також розробила запасний план, якщо відповідний законопроект не буде схвалений.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.12.2023 01:40